Ga naar Content

Liefst zes talenten van AZ in voorlopige selectie Jong Oranje

De bondscoach van Jong Oranje Michael Reiziger heeft liefst zes spelers van AZ opgenomen in zijn voorlopige selectie. Daarmee zijn de Alkmaarders hofleverancier. Voor Kees Smit is het de eerste keer dat hij op het lijstje staat. Rome-Jayden Owusu-Oduro, Wouter Goes, Ruben van Bommel, Myron van Brederode en Ernest Poku zaten al eerder bij de selectie. 

AZ-middenvelder Kees Smit - Foto: PRO SHOTS / Vincent de Vries

In totaal heeft Reiziger 29 spelers in zijn voorselectie opgenomen. Begin september speelt Jong Oranje tegen Georgië en Noord-Macedonië en kan kwalificatie voor het EK worden veiliggesteld. Vrijdag 30 augustus maakt Reiziger zijn definitieve selectie bekend. 

Smit kwam tot dusverre één keer in actie voor AZ 1. Dat was in maart van dit jaar tegen Excelsior (4-0) toen hij in de 74e minuut Dani de Wit verving. De middenvelder was één van de steunpilaren onder het succesvolle jeugdteam van AZ dat de Youth League in 2023 won

Tekst gaat verder onder de video.

Kees Smit kan zijn geluk niet op na het winnen van de Youth League - NH Sport/Frank van der Meijden

De andere vijf hebben meer minuten gemaakt in het eerste. Van Brederode kwam in 56 competitiewedstrijden het vaakst in actie. Daarna volgen Van Bommel (30), Poku (26), Goes (24) en Owusu-Oduro (4). De laatste is door trainer Maarten Martens voor dit seizoen aangewezen als eerste doelman.

Behalve de zes talenten van AZ zijn ook de Ajacieden Devyne Rensch en Youri Baas opgeroepen. Beiden stonden gisteravond in de basis in de derde voorronde van de Europa League van Ajax tegen Panathinaikos (0-1). 

Alleen spelers die geboren zijn na 1 januari 2002 komen in aanmerking voor selectie. Het EK wordt in 2025 in Slowakije gespeeld.

Grote Oranje

Eerder op de dag maakte ook bondscoach Ronald Koeman zijn voorlopige selectie bekend. In deze groep zit geen enkele speler van AZ. Van Ajax hebben Jorrel Hato, Kenneth Taylor, Steven Bergwijn en Brian Brobbey een uitnodiging gekregen. Het keurkorps van Koeman speelt achtereenvolgens tegen Bosnië-Herzegovina en Duitsland in de Nationas League. Dat laatste duel wordt 10 september om 20.45 uur in de Johan Cruijff Arena afgewerkt. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52