Ga naar Content

Feest op camping Sandevoerde, maar zoveel valt er niet te lachen

Een snackkar, zelf meegenomen drankjes, een graad of 25 en vanzelfsprekend ontbreekt een 'zangertje' niet. Wie over de vroegere trambaan langs camping Sandevoerde in Zandvoort fietst en het feestgedruis hoort, weet dat het hier te doen is vanavond: de kampeerders houden hun jaarlijkse feestje. 

Voetjes van de vloer. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Toch is het in zekere zin de zinnen verzetten wat de kampeerders doen. Hun paradijsje wordt bedreigd. Kennemer Park BV, het vastgoedbedrijf dat de camping twee jaar geleden heeft gekocht, wil luxe chalets bouwen op het terrein in de duinen.

De caravans van de mensen die hier vaak al meer dan dertig jaar de zomer doorbrengen, zijn in die plannen niet meer dan een sta-in-de-weg. De huurcontracten zijn opgezegd. Als het aan Kennemer Park BV ligt verandert ook één van de laatste traditionele campings in een bungalowpark. De 'verroompottisering' van de kust laat zich lastig temmen.

"Alle rechtszaken hebben tot nu toe al 60.000 euro gekost"

Michel Failé, staat al dertig jaar op camping Sandevoerde

"Alleen met heel veel geld kunnen we het misschien redden", zegt Michel Failé, één van de kampeerders. "Wat denk je dat al die rechtszaken niet kosten? Tot nu toe al 60.000 euro." Hij moet moeite doen om boven het stemgeluid van René Boom uit te komen. De volkszanger heeft veel nummers van Amsterdams makelij in zijn repertoire en dat treft, want de meeste campinggasten hebben hun roots in de hoofdstad liggen.

Tekst gaat door onder de foto.

Michel Failé geniet in het zonnetje. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Michel Failé staat hier al dertig zomers, eerst als kind van kampeerders en nu als vader van kampeerders. Behalve hun afkomst, delen de feestgangers de vastberadenheid om de bouwplannen van de nieuwe eigenaar te laten stuklopen. Ze hebben al twee rechtszaken gewonnen en volgens Failé, eigenaar van een zonnestudio in de Jordaan, zullen ze ook de volgende winnen.

Die rechtszaak draait om de aanlegvergunning en de kap van veertig bomen waarvoor de gemeente Zandvoort vergunning heeft verleend. Het zou volgens de nieuwe eigenaar nodig zijn om de aanleg van infrastructuur mogelijk te maken.  

Rode loper

Failé neemt het wethouder Marijn Hendriks kwalijk dat hij de rode loper voor Kennemer Park BV uitrolt op 'zijn' camping. "Alsof hij er belang in heeft of zo. Waarom wil hij zo graag dat het hier een nieuwe Center Parcs of Roompot wordt? Ik word echt link als ik in de krant lees dat hij ergens in Zandvoort twee jonge boompjes heeft geplant, terwijl hier een enorme kaalslag gaat plaatsvinden."

Tekst gaat door onder de foto.

Carla Bakker (rechts) met haar vriendin Hettie. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Wethouder Hendriks heeft de kampeerders laten weten dat hij wel iets voor ze zou willen doen maar dit simpelweg niet kan omdat het omgevingsplan voorziet in de bouw van 250 chalets. Een paar jaar geleden is dat vastgesteld en toen waren er geen plannen voor herontwikkeling. Tot er een nieuwe eigenaar kwam.

Oase

Of het mogelijke verlies van hun oase al niet erg genoeg is, verliest een aantal kampeerders veel geld. Ronald Wentink uit Utrecht heeft hier vijf jaar geleden voor 62.000 euro een caravan laten neerzetten. "Er zou hier niets veranderen, maar in 2021 is de camping verkocht en moesten wij ophoepelen. Lekker dan, net op het moment dat je een dure caravan aanschaft."

Toch zegt hij, ondanks alles, blij te zijn hier een plaatsje te hebben. "Het is een geweldige camping. Hoe we hier met elkaar omgaan, is fantastisch. Door die perikelen met de nieuwe eigenaar zijn we naar elkaar toegegroeid. We zijn strijdbaarder dan ooit."

Verzetje

Bij hem op het rijtje staan de vriendinnen Carla Bakker en Hettie Aufdemkampe. Carla zegt dat ze wel een verzetje kan gebruiken. Het feest kon op geen beter moment komen. ''Onze toekomst hier houdt me enorm bezig. Ik moet er niet aan denken dat we hier weg zouden moeten.'' Het zou al de derde keer zij dat ze het meemaakt. Doordat 'roofinvesteerders ze op de hielen zaten, zijn ze als een soort nomaden door Zandvoort getrokken.

''Eerst zijn we weggestuurd bij de Zeereep, daarna bij de Branding en nu weer hier. Overal moeten zo nodig luxe bungalowparken komen''

Carla Bakker, staat met haar caravan op camping Sandevoerde

Hetty: '' Ik ben als kind van drie begonnen op de Zeereep op de boulevard. Daar moesten we weg omdat CenterParks het overnam. Daarna hebben we een plaatsje gevonden op Camping De Branding. Totdat Roompot er zijn oog op liet vallen. Nu staan we zeven jaar hier. Maar hoelang hebben we nog? Die vraag houdt me 's nachts wakker. Of ik hoop heb? Toch wel. We hebben de sympathie van heel veel mensen. Niemand snapt dat ze ons hier weg willen hebben.''

Zanger René Boom krijgt bloemen. Rechts Geert Sijtzema. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Geert Sijtzema van de Vereniging Sandevoerde is als eerste op de 'dansvloer.' Zoals hij al jaren de vooruitgeschoven is van de camping als er weer eens een rechtszaak moet worden aangespannen of een gesprek gevoerd met de gemeente of de provincie. Hij snapt de onrust onder de kampeerders. Daarom is dit feestje georganiseerd. Zodat ze hun zinnen kunnen verzetten. ''Maar ook om ze te bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun'', zegt Sijtzema. ''Door het uitsterfbeleid van de nieuwe eigenaar staan hier nog maar 120 mensen, maar het is wel echt de harde kern die is overgebleven. We strijden met z'n allen. Wat hier nog staat, is echt een emotioneel legertje.''

Hoorzitting

De volgende 'slag' die de kampeerders uitvechten is een hoorzitting over de gewraakte aanlegvergunning bij de gemeente op 12 september. De nieuwe eigenaar heeft die toestemming nodig om de aanleg van onder meer riolering en verharde wegen mogelijk te maken.

"Dat wordt een belangrijke", zegt Sijtzema. "Dus iedereen van de camping zal er weer bij zijn. En ik zie het met vertrouwen tegemoet. Want wees nu eerlijk, met de Europese milieuwetgeving in je achterhoofd is het toch ondenkbaar dat hier straks vlak bij een Natura 2000-gebied veertig bomen worden gekapt en allerlei greppels worden gegraven?"

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]