Ga naar Content

Spoorwegovergangen Haarlemmermeer dicht tijdens Formule 1-weekend: 'Weer de lul'

Terwijl de bolides van de Formule 1 komend weekend over het circuit van Zandvoort scheuren, zullen gebruikers van de openbare weg in Haarlemmermeer om moeten rijden. Omdat talloze treinen op en neer zullen rijden tussen Amsterdam en Zandvoort, sluit de gemeente Haarlemmermeer van 22 tot 26 augustus vier spoorwegovergangen. En dat besluit kan niet overal op begrip rekenen.

Door de talloze sprinters naar Zandvoort blijven de overgangen dagenlang gesloten - Foto: NS

Op vrijdag, zaterdag en zondag rijdt er tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort elke vijf minuten een sprinter. Er is daardoor, volgens de gemeente, simpelweg te weinig tijd om de spoorwegovergangen op dat traject open te houden.

Drie overgangen zullen daarom van donderdag 22 augustus 20.00 uur tot maandag 26 augustus 05.00 uur gesloten blijven. Automobilisten komen dan het spoor niet meer over bij de Wethouder van Essenweg in Halfweg en de Liedeweg bij Haarlemmerliede. Ook de oversteekplaats voor voetgangers daartussenin, ter hoogte van de Batterijweg, blijft dicht.

"Toch mooi dat de bewoners weer de lul zijn"

Een cynische reactie op de gesloten overgangen

Dat betekent omrijden voor automobilisten. Met name locaties als Haarlemmerliede, Penningsveer en Spaarnwoude Park zijn moeilijker bereikbaar. Voetgangers die het spoor over willen steken zullen dat via de overgang bij station Halfweg-Zwanenburg moeten doen.

Op sociale media wordt met het nodige cynisme gereageerd op het besluit van de gemeente. "Toch mooi dat de bewoners voor elk groot evenement weer de lul zijn, echt top", luidt een van de reacties. Anderen vinden de sluiting 'belachelijk' en vragen zich af hoe 'het allemaal zomaar kan'.

Ook afsluitingen door Mysteryland

De grootste zorg onder de omwonenden kan de gemeente wel wegnemen. Het station Halfweg-Zwanenburg blijft gewoon in gebruik en wordt niet overgeslagen. Reizigers die via het station naar Haarlem of Amsterdam willen krijgen zelfs ruimere keuze, aangezien er tijdens de Grand Prix vaker een sprinter over het traject rijdt dan gewoonlijk.

Formule 1 is niet het enige evenement wat de komende weken impact gaat hebben op het verkeer in de gemeente. Ook muziekfestival Mysteryland, op 31 augustus en 1 september in het Haarlemmermeerse Bos zorgt voor een aantal (tijdelijke) afsluitingen. Tot 9 september zal het verkeer op verschillende plekken worden omgeleid. Kijk voor een volledig overzicht op de website van de gemeente

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]