Ga naar Content

Fans wachten tevergeefs op teamtrucks Formule 1 in Zandvoort

Het is nog maar vier dagen tot het begin van de Grand Prix in Zandvoort. De doorgewinterde Formule 1-spotter weet wat dat betekent: het zou zo maar kunnen dat er een teamtruck te zien is, een baas van één van de renstallen die poolshoogte komt nemen op het circuit, of misschien zelfs een verdwaalde coureur. Maar de oogst valt vandaag tegen.

De loopbrug bij het Stationsplein. Nu nog zo goed als leeg, maar vanaf vrijdag passeren hier tienduizenden mensen. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Met dank aan de schoolvakantie hebben de jongste Max Verstappen-fans zich achter het hek bij de ingang van het circuit geposteerd. Op de tweede rij staan mannen op hun scooter of bij hun scootmobiel en daarachter echtparen die met dit mooie weer een rondje Zandvoort doen.   

Teleurgesteld

Iedere keer als een grote vrachtwagen de hoek om komt, hopen ze dat het de truck is van één van de Formule 1-teams. Maar telkens worden ze teleurgesteld. De ene keer is het de oplegger van een cateraar, de ander keer is het een combinatie van een bedrijf dat afzettingen komt afleveren.

''Vorig jaar was dít de dag dat de teams aankwamen'', aldus Hans van Vorden uit Haarlem, die met de scooter naar Zandvoort is gekomen. En tegen de man met een geel hesje die het verkeer bij de ingang naar het circuit regelt, zegt hij: ''Maar waarschijnlijk hebben de trucks vrijdag en zaterdag al veel materieel afgeleverd.'' De man in het hesje is getraind in het 'beantwoorden' van vragen in deze categorie. Hij mag daar niks over zeggen en doet dat dus ook niet. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Hans van Vorden speurt de weg voor het circuit af in de hoop iets bekends te zien. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Bij de terugkeer van de GP in 2021 zat er maar een week tussen de race in Spa en die in Zandvoort. Sindsdien was het steeds bijna een maand. Dat betekent dat de teams meer gespreid aankomen dan drie jaar geleden. ''Je weet niet wanneer ze komen. Je moet net mazzel hebben'', zegt Hans.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Christian met zijn moeder. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Christian uit Hillegom heeft de truck van McLaren eerder vandaag zien binnen rijden. ''Daarmee moet ik het doen, ja'', zegt de scholier. Maar hij heeft kaartjes voor de kwalificatie van zaterdag, dus alles wat hij nu ziet is extra. ''Of ik groot fan ben? Zeker.'' Annemieke, zijn moeder, vult aan: ''We hebben ook al kaartjes voor volgend jaar gekocht. Misschien is het wel de laatste, dus dat willen we niet missen.''

Contract

Het contract van de Dutch GP met de FOM, het bedrijf dat de kalender voor de F1 samenstelt, loopt na 2025 af. Onder andere Zuid-Afrika zou de Grand Prix naar het circuit van Kyalami terughalen en daar veel geld voor over hebben. Er zijn twijfels of 'Zandvoort' tegen Zuid-Afrika kan opbieden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ferry uit Venlo neemt het zekere voor het onzekere. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Ferry uit Venlo neemt het zekere voor het onzekere en heeft voor alle dagen kaartjes gekocht. ''Nu het nog kan, neem ik het ervan. Ik heb een goedkope slaapplaats bij mijn dochter in Haarlem zodat ik makkelijk elke dag naar het circuit kan.'' Vandaag hoopt hij op voorpret, maar hij hangt hier al zó lang rond dat hij de moed begint te verliezen. ''Er zijn denk ik al veel wagens binnen. Dat gaat dag en nacht door hé. Nou ja, morgen weer een kans.''

Terwijl de mensen buiten wachten, wordt op het circuit hard gewerkt om alles klaar te krijgen voor het aanstaand raceweekeinde. Kijk hieronder naar een impressie. 

F1 - NH Nieuws

Programma Grand Prix F1 in Zandvoort

Vrijdag

10.10 uur: Eerste training F1 Academy (vrouwen tussen de 18 en 25 jaar)
12.30 uur: Eerste training Formule 1
14.00 uur: Training Porsche Supercup
16.00 uur: Tweede training Formule 1
17.30 uur: Tweede training F1 Academy
  
Zaterdag 

10.15 uur: Kwalificatie F1 Academy
11.30 uur: Derde training Formule 1
13.00 uur: Kwalificatie Porsche Supercup
15.00 uur: Kwalificatie Formule 1
17.05 uur: Eerste race F1 Academy
 
Zondag 

10.40 uur: Tweede race F1 Academy
11.55 uur: Race Porsche Supercup
15.00 uur: Race Formule 1

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]