Ga naar Content

Restaurant van Yongjie Hu in gevaar, eigenaar met handtekeningen naar gemeente

Bange dagen voor Yongjie Hu van het Chinees-Indisch restaurant Azië aan de Zaanse Peperstraat. De gemeenteraad gaf voor het zomerreces groen licht voor een plan waarbij de hele verouderde straat wordt gesloopt, om de boel daarna opnieuw op te bouwen. Hu heeft echter nog geen nieuw (tijdelijk) pand voor zijn restaurant en de tijd begint te dringen. Intussen komen er van verschillende kanten steunbetuigingen en hulp voor de eigenaar.

Yongjie Hu voor zijn restaurant - Foto: NH Media

Er zijn gesprekken met verhuurder ZVH, maar dat loopt al tijden moeizaam. Twee aangeboden alternatieve locaties werden afgewezen door Hu: één was gelegen naast een concurrent, de ander vond hij te klein en te duur. 

Verder heeft Hu afgewacht op nieuwe locaties die hem zouden worden aangeboden, maar die zijn niet zo makkelijk te vinden. Toen de gemeenteraad vier weken terug groen licht gaf voor het nieuwe bestemmingsplan schrok hij. "Ik ben bang dat ik geen nieuwe locatie meer krijg. Dan heb ik geen werk meer", zei hij afgelopen maand tegen NH. 

Handtekeningen 

Bijna 650 handtekeningen heeft Hu inmiddels binnen van trouwe klanten die graag willen dat de eigenaar geholpen wordt. Eén van die klanten is trouwe klant en oud-gemeenteraadslid Roland van Braam. Hij overtuigde Hu de handtekeningen aan te gaan bieden aan de gemeenteraad als het reces straks in september voorbij is.  

Van Braam heeft het idee dat Hu iets te lang heeft gewacht met z'n vuist op tafel te slaan. "Als bewoner en als klant vind ik het triest voor deze mensen. Ik denk dat ze niet helemaal goed hebben ingezien wat de consequenties zijn van deze sloop, en nu te laat beseffen wat er gebeurt."

Klanten willen graag dat Hu in de buurt kan blijven, vertelden ze vorige maand aan NH.

Tekst loopt door onder de reportage. 

Chinese eigenaar restaurant wanhopig: waar moet hij naartoe als de Peperstraat wordt gesloopt? - NH Nieuws

Als de missie van Hu niet lukt moet hij er dus mee stoppen. Hij zag al veel collega-restauranthouders voorgaan, want het gaat niet goed met de Chinees-Indische restaurants in Nederland. 

Journalist Mark van Wonderen merkte dat al in 2017 toen hij ze alle 1062 fotografeerde voor zijn boek 'Chin. Ind. Spec. Rest.: een verdwijnend Nederlands fenomeen'. Een jaar geleden maakte hij een update van het boek: in die tussentijd waren er liefst 205 Chinees-Indische restaurants verdwenen.  

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH / Jurgen van den Bos

Van Wonderen nam ook het restaurant Azië op de foto. Hij lacht: "Ik vind het altijd heel mooi als een Chinees-Indisch restaurant op een ietwat treurige locatie zit. Dat was bij deze ook wel het geval." Het restaurant was er al tientallen jaren gevestigd. "Volgens mij is het voor veel oudere inwoners echt heel erg zonde als het verdwijnt."

Oud-gemeenteraadslid Van Braam kijkt na de zomervakantie wanneer de handtekeningen kunnen worden aangeboden. "Ik heb nu het verzoek bij de griffie neergelegd om een moment uit te zoeken waarop ze kunnen worden aangeboden aan de wethouder en de directeur van ZVH. Daar wachten we op."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]