Ga naar Content

Zien: Dolfijn in Noordzeekanaal duikt op langs boot van schipper Ferdie

Deze unieke beelden van de dolfijn in het Noordzeekanaal zijn gemaakt door schipper Ferdie Veenings. Hij voer met zijn elektrische motorboot uit de sluis het kanaal op, toen vlakbij zijn schip de dolfijn opdook. "Ik dacht, duikt daar nu een eend in het water? Maar dat kan eigenlijk niet, dus ik ging filmen en toen maakte hij een paar meter van de boot een sprongetjes uit het water", aldus de enthousiaste schipper uit Hoogkarspel.

De dolfijn in Noordzeekanaal zwom vlakbij de motorboot van Ferdie en Daniëlle Veenings - NH Nieuws

Als we hem een dag na het gebeuren aan de lijn hebben, is Ferdie nog even enthousiast. Hij vertelt dat ze het verhaal over de dolfijn in Noordzeekanaal kenden van NH. "Ik zei nog tegen mijn vrouw Daniëlle, 'het zou toch wel heel bijzonder zijn als we hem nu zien zwemmen'", aldus Ferdie. 

Ferdie kent het stukje water vlak voor de sluis goed. Hij was jarenlang als technicus werkzaam bij de KNRM in IJmuiden. "Ik had op weg naar zee nog even aangelegd bij de KNRM om een bakkie te doen met oud-collega's", vertelt de schipper. Op de terugweg ontmoette hij de dolfijn. 

Daniëlle en Ferdie Veenings - Foto: NH Media

"Aan de ene kant is het prachtig om te zien, aan de andere kant is het natuurlijk vooral zielig voor dat dier"

Ferdie Veenings, schipper

Blij en treurig

Ferdie is onder de indruk van de ontmoeting met de dolfijn in het Noordzeekanaal. "Aan de ene kant is prachtig om te zien, zo'n bijzonder dier op deze plek, maar aan de andere kant is het natuurlijk vooral zielig voor dat dier", verzucht hij. Hij voer op het moment dat de dolfijn bij zijn schip opdook op de elektrische motor. Ferdie houdt rekening met de mogelijkheid dat het gebrek aan lawaai ervoor gezorgd heeft dat de dolfijn zijn schip zo dicht naderde.

Contact 

"We hebben heel goed opgelet of hij ons misschien volgde, of hij contact zocht, maar dat was niet het geval." Was dat wel het geval geweest, dan zou Ferdie onmiddellijk zijn omgedraaid om het verdwaalde dier naar open zee te gidsen. Maar de Noordzeekanaaldolfijn is schuw en op zijn hoede. Hij maakte op Ferdie een redelijk gezonde indruk, al waren de sprongen die hij maakte niet heel hoog, gaf hij toe. 

Lees ook