Ga naar Content

Kooksgasfabrieken Tata Steel blijven onder verscherpt toezicht

Tata Steel wordt ook de komende maanden extra streng gecontroleerd door de Omgevingsdienst. Het staalbedrijf staat al sinds juni vorig jaar onder verscherpt toezicht, en volgens de toezichthouder is er geen reden om dat af te schalen. 

Foto: ANP Foto

De twee kooksfabrieken van Tata Steel blijven in ieder geval tot april 2025 onder verplicht toezicht staan. Dit heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaal vandaag bekendgemaakt. Volgens de toezichthouder stoot Tata Steel nog steeds te veel ongewenste emissies uit en vinden er aanvullende controles plaats op het gebied van onderhoud, milieu en het voorkomen van ongare kooks.

Verscherpt toezicht betekent dat het bedrijf vaker inspecties krijgt van de Omgevingsdienst.  Vorig jaar werden de kooksfabrieken voor het eerst strenger gecontroleerd, vanwege een toename van ‘ongewone voorvallen’. Dit zijn incidenten die afwijken van de normale gang van zaken en waarbij schadelijke stoffen vrijkomen, zoals de zwarte rookpluim die vorige week in Wijk aan Zee te zien was.

Tata Steel geeft aan dat zij blijven werken aan het verbeteren van hun processen en werkwijzen bij de kooks- en gasfabrieken. "We verwachten dat deze inspanningen zichtbaar zullen zijn bij de volgende evaluatie in april volgend jaar", aldus de woordvoerder.

Volgens de Omgevingsdienst heeft de staalgigant afgelopen maanden wel een paar belangrijke stappen gezet om de uitstoot terug te brengen. Zo zijn er verschillende projecten opgestart om de hoeveelheid ongare kooks terug te dringen en is het milieubeheersysteem verbeterd. De houding van Tata Steel is verschoven van reactief naar proactief, aldus de toezichthouder. 

Meest vervuilende onderdeel

De kooksfabrieken gelden als de meest vervuilende onderdelen van Tata Steel. Eerder dit jaar adviseerde de Expertgroep Gezondheid IJmond om Kooksgasfabriek 2 zo snel mogelijk te sluiten om de gezondheidsrisico’s voor omwonenden te verkleinen. Tata Steel zelf wil deze fabriek uiterlijk in 2029 sluiten.

Het besluit om het verscherpte toezicht te verlengen, staat los van het onderzoek van de Omgevingsdienst naar de mogelijkheid om de twee kooksfabrieken te sluiten.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.