Ga naar Content

Verdronken zwemmer vuurwerkshow Aalsmeer is Poolse man die met vrouw water in dook

De zwemmer die gisteravond laat is verdronken tijdens de vuurwerkshow aan de Aalsmeerse Westeinderplassen is een man van Poolse afkomst. Dat bevestigt de gemeente Aalsmeer. De man blijkt samen met zijn vrouw te zijn gaan zwemmen in het donkere water, ondanks de grote risico's hiervan. 

Tijdens een vuurwerkshow in Aalsmeer verdronk gisteravond een Poolse man - NH Nieuws

Omstanders zagen de Poolse man gisteravond laat met een vrouw gaan zwemmen. Terwijl de vrouw terugkeerde op het strand, zagen ze dat de man onder water verdween en niet meer boven kwam. Er werd meteen groot alarm geslagen. Na een uur zoeken werd het levenloze lichaam van de man gevonden en geborgen. 

Hoe de man heeft kunnen verdrinken wordt nog onderzocht. Er wordt onder meer gekeken of er alcohol in het spel was. 

Risicovolle zwemactie

De gemeente Aalsmeer spreekt van een 'zeer trieste afloop van een risicovolle zwemactie'. "Mijn medeleven gaat uit naar de familie en naasten van de overledene. Ik kan niet genoeg benadrukken dat zwemmen bij nacht in het donkere water van de Westeinderplassen grote risico’s met zich meedraagt. Hierdoor is nu een mensenleven verloren gegaan", reageert burgemeester Oude Kotte. 

Tekst gaat hieronder verder. 

Drukte vanwege vuurwerkshow

Op het moment dat het lichaam van het slachtoffer werd geborgen, was het druk op en rond de Westeinderplassen vanwege de traditionele vuurwerkshow Vuur en Licht op het Water. Veel omstanders hebben de zoektocht en reddingsactie gezien.

“Er waren zo’n drieduizend mensen aanwezig. Het is een trieste samenloop van omstandigheden”, liet een woordvoerder van de veiligheidsregio vannacht weten. Vlak na de vondst van het lichaam van de man, is het strand ontruimd door de politie. 

Lees ook

Geschrokken reacties

Als NH-verslaggever Celine Sulsters 's ochtends bij het Surfeiland gaat kijken, is van het drama nauwelijks meer iets te zien. Hier en daar hangt nog een politielint, maar onderzoek wordt er niet meer gedaan. De organisatie van de feestweek is bezig met opruimen, omdat dat gisteravond nog niet mocht van de politie. 

Op de plek waar de persoon rond middernacht uit het water werd gehaald, wordt alweer zeilles gegeven. Een ouder echtpaar reageert geschrokken. "We waren hier gisteren zelf niet, maar onze zoon voer er ook tussen. Het is ieder jaar best wel druk op het water", vertellen ze. Het stel verbaast zich er dan ook over dat de verdrinking niet tussen de boten, maar een stuk verderop plaatsvond. 

Al derde dode

Voor medewerkers van de Kiosk was het de tweede keer dat zij met hun neus op een verdrinkingsdrama stonden. Vorig jaar verdronk bij het Surfeiland op een zomerse dag ook al een Poolse zwemmer. Een van de eigenaren vertelde toen al dat het drama nog regelmatig door zijn hoofd gaat. Zijn aangeslagen vrouw wilde vandaag niet reageren. 

Brandweer, reddingsbrigade, gemeente en jongerenwerkers houden al jaren toezicht tijdens Vuur en Licht. Sinds deze zomer houdt de reddingsbrigade ook tijdens drukke zomerse weekenddagen toezicht op zwemmers in de Westeinderplassen. Volgens Oude Kotte kunnen de organisatie en veiligheidsdiensten zich tegen situaties als deze niet wapenen.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]