Ga naar Content

'Grote, lieve, zachte' buurtkat Joris (9) doodgebeten door honden, zoektocht naar baas

Het gezin van Judith Wittebrood (57) uit Alkmaar is in diepe rouw. Hun geliefde kat Joris (9) werd eind augustus door twee loslopende honden in de Valkenierstraat doodgebeten. Via een oproep op sociale media en een zoektocht door de wijk, hoopt ze de eigenaar op te sporen. 

Foto: Aangeleverde foto

Joris was niet bepaald een binnenzitter, eigenlijk was hij meer de buurtkat. Soms was hij een paar dagen weg, maar hij kwam altijd weer terug. "Een hele grote, lieve, zachte, dikke lobbes", noemt Judith hem liefkozend.

"Als het te lang duurde gingen we zoeken en vonden we hem meestal in de Valkenierstraat. Hij was daar een graag geziene gast. Dan lag hij regelmatig lekker te luieren op een oprijlaan, speelde met kinderen of bedelde bij bewoners om een snoepje. Dat deed hij al jaren." 

Het was ook in die straat waar Joris zijn laatste adem uitblies. Die bewuste ochtend op 28 augustus ligt het hele gezin nog op één oor als er plots wordt aangebeld. Als zoon Jochem uit bed stapt en de trap afloopt om open te doen, blijkt dat er politie voor de deur staat. En dan begint de nachtmerrie.

Gruwelijk beeld

Er is een kat doodgebeten en een bewoonster uit de Valkenierstraat beweert dat het Joris is. Aan Jochem wordt gevraagd mee te lopen om de overleden kat te identificeren. Ook Judith is dan haar bed uitgestapt om te horen wat er aan de hand is. "Ineens zie ik mijn zoon thuiskomen met een kartonnen doos en hij zegt: 'Joris is dood.' Nou, dat geloof je gewoon niet. Wat een enorm verdriet, iedereen was van de rel. Het was een gruwelijk beeld."

"De twee honden gingen eerst achter een kleine, jonge kat aan"

Judith Wittebrood uit Alkmaar

Het incident heeft de aandacht van de politie. "We zijn die bewuste ochtend ook ter plaatse geweest. Daar werd inderdaad een overleden kat aangetroffen. Vervolgens hebben we het slechte nieuws overgebracht aan de eigenaar", verklaart een woordvoerder.

'Nog lang niet op'

Haar kinderen zijn er kapot van, vertelt Judith. "Voor hen is het ook de eerste kat die doodgaat, ze zijn hun hele leven met hem opgegroeid. Hij was nog maar negen, dus hij was ook nog lang niet op."

Een bewoner van de Valkenierstraat heeft het zien gebeuren, vertelt Judith. "Hij zei dat Joris niet eens het primaire doel was. De twee honden gingen eerst achter een jonge, kleine kat aan. Die vluchtte gelukkig de boom in, maar toen kregen ze Joris in het vizier."

Foto: Aangeleverde foto

Volgens de buurman ging het om een soort husky en vermoedelijk een vizsla, een roodbruine jachthond. "Ik weet zeker dat ze bij elkaar hoorden", zegt Judith. "De een joeg op hem en de ander greep hem. Volgens de buurman gebeurde dat met militaire precisie."

Sinds de aanval op Joris heeft Judith eigenlijk nog maar één doel: het vinden van de eigenaar. "De dag erna heb ik een melding gedaan op het bureau. Eigenlijk wilde ik aangifte doen, maar zonder verdachte kun je ook geen zaak beginnen."

De volgende ochtend staat ze vroeg op om rondjes door de wijk te fietsen en spreekt ze met verschillende buurtbewoners, maar niemand weet van wie de honden zijn. Wel zeggen meerdere mensen de honden te kennen en verklaren ze volgens Judith dat het niet bepaald lieverdjes zijn.

Niet de eerste keer?

Als ze haar verhaal op Facebook deelt, krijgt ze veel reacties. "Een vrouw uit de buurt reageerde dat haar kat twee jaar geleden werd doodgebeten door twee soortgelijke honden", vervolgt Judith. "Hoe haal je het in je hoofd deze honden gewoon los te laten lopen? De eigenaar is schuldig aan de moord op Joris. De volgende keer is het misschien een kind, daar moet je toch helemaal niet aan denken?"

"Om te zorgen dat zijn dood niet nutteloos was, ga ik door met zoeken"

Judith Wittebrood uit Alkmaar

De dierenarts die het lichaam van Joris onderzocht, vond inderdaad speeksel van een hond op zijn vacht. Dat DNA-materiaal wordt voor de politie bewaard, verklaart Judith. Joris is overgebracht naar het dierencrematorium van Heerhugowaard. "De kinderen willen graag dat hij weer thuiskomt, zodat we hem nog bij ons hebben", 

Het is haar naar eigen zeggen 'alles waard' om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Voorlopig zet ze haar zoektocht naar de eigenaar van de twee honden dus voort. "Hij moet ter verantwoording worden geroepen", stelt ze. "We krijgen Joris er niet mee terug, maar om te zorgen dat zijn dood niet nutteloos was, ga ik door met zoeken."

Buurtonderzoek

De politie zegt met meerdere getuigen te hebben gesproken en heeft een buurtonderzoek ingesteld. "Tot op heden heeft dit nog niet geleid tot het vinden van de honden en de eigenaar. Getuigen en mensen met meer informatie kunnen met ons contact opnemen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]