Ga naar Content

Hinderlijke zonreflectie aangepakt op veelbesproken Alkmaars geluidsscherm

Het regende de afgelopen weken klachten over het nieuwe geluidsscherm met zonnepanelen langs de noordelijke ringweg in Alkmaar. Omwonenden hebben last van geluid en donkerte en automobilisten worden juist verblind als de zon schijnt door de weerkaatsing op de panelen. De gemeente heeft inmiddels actie ondernomen.

Energieleverend geluidsscherm bij De Horn - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Wethouder Christian Schouten liet vorige week weten dat er onderzoek werd gedaan naar mogelijkheden om de reflectie van het zonlicht te verminderen. Nu is besloten wat te doen. Aan de voorkant, de kant van de Nollenweg, wordt een extra laag ontspiegelende folie aangebracht. Op de achterkant van de panelen zat al ontspiegelende folie, vertelt wethouder Schouten aan mediapartner Streekstad Centraal.

Volgens de wethouder heeft de folie niet of nauwelijks impact op de opbrengst van energie. "Deze folie is besteld en wordt over ongeveer één of twee weken geleverd", zegt Schouten.

De weerspiegeling van het geluidsscherm was niet de enige kinderziekte. Vorige week maakte NH onderstaande reportage over de problemen.

Tekst loopt door onder de video.

Klachten stapelen zich op rond geluidscherm langs ring Alkmaar - NH/Frank Veenhof

Voor het aanbrengen van de folie wordt de rijbaan langs de wand afgesloten, ter hoogte van de aansluiting op de Nollenweg. De hiervoor benodigde vergunning is inmiddels aangevraagd bij de provincie en wethouder Schouten verwacht dat die volgende week wordt verleend.

Zodra er groen licht is kan het folie op de zonnepanelen worden geplakt, mits het twee dagen lang niet geregend heeft. "Ik ga ervan uit dat het probleem hiermee is opgelost", besluit Schouten. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]