Ga naar Content

Vriendengroep reist met motor door overspoelde, modderige wegen in Vietnam

Vrienden uit Waarland, Tuitjenhorn en Ursem hebben een heftige eerste vakantieweek op de motor door Vietnam achter de rug. Toen de acht mannen vorige week aankwamen, trok een supertyfoon over het land met als gevolg overspoelde wegen. "Een aantal van ons is door de modder al meerdere keren onderuitgegaan", vertelt Chris Dekker.

Modderige wegen op reis door Vietnam - NH Nieuws

De zestigers en één twintiger (de zoon van Chris Dekker) vlogen op Hanoi en kwamen daar maandag aan. Met gehuurde motoren ('een Honda 150 cc') reizen ze met een Vietnamese gids drie weken door Vietnam. De start was door de tyfoon begin deze week bar en boos. "De eerste twee dagen spoelde het van de regen. Een aantal van ons is meerdere keren onderuitgegaan. En nu is het al twee dagen heel mooi weer", vertelt Chris Dekker.

Op foto's en video's die ze hebben gedeeld, is te zien dat de vriendengroep door dikke modderpoelen moet rijden en een brug oversteekt die compleet is overspoeld. 'Veel omgevallen bomen op de weg gezien. Op meerdere plekken was de rivier hoger dan de brug en een keer of drie moesten we zelfs door 50 centimeter water rijden. Ondanks een regenpak en waterdichte motorlaarzen waren we evengoed zeiknat', schrijven ze op Polarsteps.

Aardverschuivingen

Ook waren er aardverschuivingen, 'waarvan drie hele grote, ook nog veel geknakte bomen op de weg en een aantal vernielde huizen gezien'. De motorrijders moesten soms heel rustig rijden, vanwege de modderige wegen. "Eentje was met zijn motorwiel in de bomen beland", zegt Dekker. "De motor lag een stukje lager. Hijzelf niet, hij kon er op tijd vanaf springen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Privéfoto

Door het weer hebben ze het reisschema enigszins aangepast. "We reizen langs de buitenkant van Noord-Vietnam, maar in plaats van dat we eerst naar de grens met China en dan naar Laos gaan doen we het nu andersom." Dat was een goede beslissing, want 'zo houden we het slechte weer gelukkig achter ons'.

'Moet niet bang zijn'

Ze zijn nooit bang geweest, zegt Dekker. "Je moet ook niet bang zijn als je zoiets onderneemt." En dan, nuchter: "Als je het meemaakt, is het minder spectaculair dan als je het hoort." Het thuisfront vindt het wel spannend, erkent hij. "Zij zijn best bezorgd, en mijn moeder van 85 jaar moeten we - Chris zijn broer is ook mee met de reis - niet te veel filmpjes sturen."

Het is niet voor het eerst dat ze een verre motortrip maken met een groep. Twee jaar geleden ging Dekker mee naar de Himalaya. Overigens was er toen wel een andere samenstelling van de groep. En in 2026 willen ze een reis maken naar Kirgizië. "We hebben zoiets van, we zijn 60 - de oudste is nu 67 jaar. Zolang we het nog kunnen doen, moeten we het doen."

Foto: Privéfoto

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]