Ga naar Content

Schilder Jordy Cretier werkte extra in weekenden en vakantie om nu op het WK te spelen

Op zaterdagen werkte hij extra om zodoende naar het WK in Oezbekistan te kunnen. Zaalvoetballer Jordy Cretier uit Noord-Scharwoude leeft momenteel zijn voetbaldroom met het Nederlands team. "Ik heb persoonlijk het doel al gehaald: spelen op het WK." 

Jordy Cretier als speler van Oranje op het WK - Foto: ANP

In het dagelijks leven werkt Cretier als schilder. Om toch naar het WK te kunnen heeft de in Heerhugowaard geboren zaalvoetballer de hele zomer doorgewerkt. En zo nu en dan zelfs op zaterdag. "In de bouwvak heb ik gewerkt. Ik kom daardoor wel in de minuren. Maar ze zijn gelukkig heel enthousiast over wat ik doe. Ik houd ze via de groepsapp op de hoogte. Ik ben heel dankbaar dat ik dit kan doen."

"Zelfs mijn moeder moest op de foto buiten het stadion"

Zaalvoetballer Jordy Cretier

Tijdens het toernooi krijgt hij steun van zijn allergrootste fan: zijn moeder. In haar eentje is ze afgereist naar Oezbekistan om haar zoon te zien spelen.  "Zelfs mijn moeder moest op de foto buiten het stadion. Ze was helemaal in het oranje gekleed. Dat vonden ze geweldig daar."

Uitzinnige sfeer

In Oezbekistan speelde Nederland de eerste wedstrijd tegen het thuisland. Voor volle tribunes genoten de Nederlandse spelers van een ongekende ambiance. Liefst 12.000 toeschouwers zagen de wedstrijd. "Tijdens de warming-up ging ik er even van genieten. Tijdens de wedstrijd niet mee bezig geweest. Na afloop wel, want er was een vak vol Oezbeken. Zij maakten echt veel lawaai."

Normaliter speelt Cretier in Nederland voor hooguit een paar honderd toeschouwers. Afgelopen jaren speelde hij bij Hovocubo in Hoorn en na het WK is hij bij VNS United in Amsterdam te bewonderen. Tijdens het toernooi kijkt hij zijn ogen uit. "Het WK is heel groot. Je ziet de FIFA overal. We hebben standaard een eigen bus met een politieauto ervoor. Je ziet dat het een groot evenement is hier. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Hier heb ik echt van genoten"

Tekst loopt door onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De eerste wedstrijd eindigde in een spectaculair 3-3 gelijkspel. "De wedstrijd kon twee kanten opgaan. Het was een wedstrijd waar alles in zat. Wat Futsal betekent eigenlijk. We zijn tevreden met een gelijkspel. Je wil de eerste wedstrijd namelijk niet verliezen."

En hoewel het doel blijft om de volgende ronde te halen, is het voor Cretier eigenlijk al een geslaagd toernooi. "Mijn doel was het WK halen. Nu is het doel de volgende ronde halen. Ik heb persoonlijk het doel al gehaald: spelen op het WK. Als individu heb ik al gehaald, wat ik wilde halen. Het gaat mij er nu om dat we als team presteren. We willen Nederland op de kaart zetten."

Dinsdag speelt Oranje zijn tweede wedstrijd op het WK. Om 14.30 uur wordt er afgetrapt voor de tweede poulewedstrijd tegen Costa Rica. 

Lees ook