Ga naar Content

Protest tegen azc's Waarland en Dirkshorn: "We zijn niet gehoord en niet betrokken"

Bewoners hebben gisteravond bij het gemeentehuis van Schagen geprotesteerd tegen de plannen voor de bouw van asielzoekerscentra in Waarland en Dirkshorn. Daar zijn door de gemeente locaties gevonden waar in elk honderdvijftig mensen opgevangen kunnen worden. De gemeenteraad hield gisteravond een speciale vergadering om de plannen door te nemen.

Foto: NH Media

Rond 19.00 uur verzamelen de bewoners zich, inclusief spandoeken, voor het gemeentehuis. Burgemeester Van Kampen en diverse raadsleden gingen met hen in gesprek. Een van de bezwaren die veel langskomt, is het gebrek aan communicatie. Dat het nieuws via de media werd verspreid en er niet met de dorpen zelf een gesprek begonnen is, heeft kwaad bloed gezet.

"Dit is precies waarom het vertrouwen van het publiek in de politiek steeds verder daalt", zegt één van de insprekers binnen als de vergadering begonnen is. "We zijn niet gehoord en niet betrokken. We staan voor een voldongen feit. Dit is nou typische regentencultuur. Dit is gewoon een kwestie van onbehoorlijk bestuur."

Verrast

"We zijn compleet verrast", zegt Hans Pater van de dorpsraad van Waarland als hij mag inspreken tijdens de vergadering. "Honderdvijftig mensen op een bevolking van 2500 mensen is te veel. Wij zijn niet tegen de opvang van vluchtelingen in Waarland, maar zorg dan voor goede huisvesting. Het gaat nu allemaal niet transparant. Wij zijn als dorpsraad nog niet klaar, we kunnen ons niet vinden in deze plannen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

Buiten maken de mensen zich zorgen over de veiligheid in de dorpen. Ook zij vinden de komst van honderdvijftig asielzoekers naar de kleine dorpen teveel. Volgens Siem en Bas uit Dirkshorn is de leefbaarheid in het geding.

Siem: "Als ze ons nou hadden betrokken bij de plannen, kunnen garanderen dat het om honderdvijftig mensen gaat en de tijd maximaal vijf jaar is. En dat de grond daarna gebruikt kan worden voor woningbouw voor onze jongeren, dan was de drempel al lager geweest."

Twee andere dorpsbewoners die eerder een petitie hebben gestart tegen de komst van de centra drukken de gemeente op het hart om geen overhaaste beslissing te nemen. "Neem de tijd om dit goed te onderzoeken en alternatieven te zoeken."

Schagen Oost

Bewoners vragen zich af waarom de huidige opvanglocatie aan de oostkant van Schagen niet open kan blijven. Deze locatie heeft van de provincie tijdelijk toestemming gekregen voor een azc, maar omdat het in een beschermd provinciaal landschap ligt, mag het centrum daar slechts één jaar blijven. Volgens bewoners van omliggende dorpen is Schagen echter beter geschikt voor de opvang, vanwege de betere infrastructuur en de grotere hoeveelheid voorzieningen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

Ook binnen de gemeenteraad heerst onvrede over de communicatie vanuit het college van burgemeester en wethouders. Raadsleden voelen zich overvallen en onder druk gezet om snel een besluit te nemen. In hun ogen blijft de locatie aan de oostkant van Schagen de beste optie. GroenLinks deelt die mening echter niet. De partij benadrukt dat de voorwaarden voor de locatie in Schagen-Oost duidelijk zijn en dat hier rekening mee moet worden gehouden.

Burgemeester Marjan van Kampen krijgt forse kritiek en worstelt zelf ook met het dossier: "Dit kan je niet goed doen", zegt ze. "Met dank aan de Spreidingswet in Den Haag."

De burgemeester verklaart tijdens de vergadering dat ze zes locaties hebben onderzocht. "We hebben bewust gekozen om niet met die zes plekken te communiceren, want dan wordt iedereen onrustig. We hebben gekozen onze keuze eerst aan de gemeenteraad voor te leggen."

Bezwaar

Volgens de burgemeester is er daarna nog ruim gelegenheid voor de inwoners om zich tegen de plannen uit te spreken "Als de raad akkoord is volgt de procedure tot vergunning. Bewoners kunnen dan bezwaar maken en uiteindelijk zelfs naar de Raad van State te gaan", legt zij uit.

De burgemeester laat weten dat de zorgen vanuit de dorpen duidelijk zijn. Zij legt uit dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) verantwoordelijk is voor de azc's zelf: "Zorg en veiligheid wordt geregeld door het COA, alle kosten zijn voor het COA. Ik snap dat mensen soms denken dat het niet erg efficiënt gaat wat kosten betreft. Een bestaand AZC vervangen door nieuwe. Maar dit is een spelregel die vanuit Den Haag bedacht wordt, daar hebben wij geen regie op."

Raadsbesluit

De gemeenteraad nam gisteravond nog geen besluit omdat de raadsleden meer denktijd nodig hebben. "Uiteraard wachten wij op het oordeel van de raad", aldus de burgemeester. "Als de raad uiteindelijk een besluit neemt kunnen we inloopavonden gaan organiseren, zodat we de mensen verder kunnen informeren."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]