Ga naar Content

Breezands buurtje totaal overvallen door mogelijke komst grote asielopvang

Ze hebben er geen goed woord voor over, de bewoners van de Balgweg in Breezand. Naast hun buurtje van vier woningen, aan de uiterste rand van het dorp, komt mogelijk een asielzoekerscentrum voor 255 vluchtelingen voor maximaal vijf jaar. De gemeente liet dat gisteren weten aan de pers, maar de direct omwonenden wisten nog van niets. 

"Een asielzoekerscentrum in je achtertuin; dat wil toch niemand?" - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Mike van Vugt kan er niet bij dat de gemeente in een uithoek van het dorp zo een grote opvang wil neerzetten. "Een asielzoekerscentrum in je achtertuin; dat wil toch niemand?" Hij wijst naar de loods even verderop: "255 asielzoekers, dat zijn er heel veel en hoe zit het met onze veiligheid? Ze kunnen hier zo mijn tuin in lopen." Zijn vrouw Monique maakt zich ook zorgen. "Ik krijg het gevoel dat we straks 24/7 alert moeten zijn. We bouwen hier net ons paradijsje op en dan krijg je dit."

Brief

Er is vooral veel boosheid over het moment dat ze er op het kleine buurtje achter kwamen. "Gisteravond kreeg ik een appje van mijn buurman". vertelt Van Vugt. Die buurman is Ben Arends. Hij kreeg het weer te horen via een familielid: "Het viel ons rauw op het dak. We zouden een brief hebben gekregen van de gemeente, maar die is niet gekomen. We hebben wel heel wat vragen over wat hier staat te gebeuren."

Arends: "Je hoort natuurlijk de vreemdste verhalen over overlast en veiligheid. Alhoewel ik daar niet zo pessimistisch over ben wil ik wel graag weten wat hier staat te gebeuren en ik hoop dat we gehoord worden. Het is een beetje onwezenlijk dat het hier gaat komen. Dat het hier gaat komen staat buiten kijf."

Tekst loopt door onder de foto. 

Het centrum voor honderden asielzoekers komt direct naast het huis van Mike van Vugt (links) - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

In de loop van middag krijgen de bewoners alsnog de brief die gisteren bezorgd had moeten zijn. De gemeente Hollands Kroon laat in een nagezonden brief weten geschrokken te zijn: "Door een fout in het bezorgproces is een deel van de brieven te laat bezorgd. Ondanks dat het buiten onze invloed ligt, bieden wij onze welgemeende excuses aan voor het feit dat u de brief te laat heeft ontvangen."

Volgende week dinsdag houdt de gemeente Hollands Kroon een informatiebijeenkomst over de drie mogelijk opvangplekken in de gemeente, Het asielzoekerscentrum in Breezand en twee locaties in Anna Paulowna en Nieuwe Niedorp. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]