Ga naar Content

Zandvoort zoekt uniek cultureel festival om het wat 'saaie' laagseizoen op te fleuren

De gemeente Zandvoort is op zoek naar een 'kwalitatief hoogwaardig' cultureel festival om de rustige maanden wat meer flair te geven. Nu alleen nog de juiste organisator vinden. Denk aan een festival lijkend op Oerol, op Terschelling, De Parade en Over Het IJ in Amsterdam. Wethouder Lars Carrree licht de zoektocht toe. 

Racefestival Zandvoort: kermis op het Badhuisplein - Foto: NH Media / Paul Tromp

Wat voor festival zoeken jullie voor Zandvoort?

"De zoektocht naar het festival staat in ons concept evenementenbeleid. Voorafgaand konden inwoners en ondernemers hun mening daarover geven en er blijkt behoefte te zijn aan een festival tijdens het laagseizoen. Dan is er ook ruimte voor. In juli en augustus is hier natuurlijk al genoeg te doen."

"Het moet wel een meerdaags cultureel festival zijn. Met een breed aanbod voor een breed publiek. Denk aan theater, muziek en kunst. We hebben qua locaties heel veel te bieden hier. De prachtige duinen, het strand, in combinatie met het authentieke centrum. Het dorp is niet groot, alles is op loopafstand van elkaar."

Hoe ziet het festival er nu in uw hoofd uit?

"Dat kan ik nog niet zeggen. Dat moeten we het eerst met de uitgekozen organisator bespreken. Dit concept moet eerst nog door de raad en daarna kunnen er plannen ingediend worden. Noem het een aanbesteding of een mini-competitie. De eerste editie van het festival zou dan op zijn vroegst in 2026 plaats kunnen vinden."

"We noemen festivals als Oerol, de Parade en Over het IJ als inspiratiebronnen, maar het moet natuurlijk niet een kopie daarvan worden. Pride at the Beach lijkt natuurlijk ook in de basis op Pride Amsterdam, maar is toch typisch Zandvoorts."

Wat is er dan Zandvoorts aan?

"Het zijn toch andere locaties dan je in Amsterdam ziet. En je hebt ook meer met toeristen te maken hier."

Mag het dan ook een internationale organisator zijn van dat nieuwe festival?

"Zeker. Die zijn ook van harte welkom. We hopen het festival niet alleen regionaal, maar wellicht ook internationaal, op de kaart te zetten. De eerste editie hoeft niet meteen groots te zijn. Het zal moeten groeien. Misschien komen we wel tot de conclusie om het één keer per twee jaar te organiseren."

Ik zag alle voorwaarden waar het festival aan moet voldoen en dacht meteen aan het ooit zo succesvolle Zandsculpturenfestival. Is dat niet een idee?

"Ja, ik snap die gedachte, maar de zandsculpturen waren gericht op één ding. We willen straks meer diversiteit aanbieden, voor ieder wat wils. Maar zandsculpturen kunnen daar natuurlijk onderdeel van uitmaken."

Tekst loopt door na de foto.

EK Zandsculpturen 2021 in Zandvoort - Foto: NH Media /Paul tromp

Zandvoort wordt ook wel eens Amsterdam Beach genoemd. Kunt u niet vragen of de Parade, die ook Amsterdam aandoet in de zomer, een wintereditie kan houden in Zandvoort? Ze hebben de kennis in huis. 

"Ik houd me verre van de termen Amsterdam Beach of Beach for Amsterdam. Dat ligt hier nogal gevoelig in Zandvoort. We heten hier gewoon Zandvoort aan Zee. Ze mogen ook komen praten, maar we willen, nogmaals, wel onderscheidend zijn."

Bent u zelf wel eens naar één van de drie genoemde festivals geweest? 

"Ja, ik ben op festival Over het IJ geweest in Amsterdam. Een fijn festival met een gemoedelijke sfeer. Het duurt ook meerdere dagen en er is voor iedereen wat te beleven."

Wat is uw favoriete Zandvoortse festival?

"Lastige vraag is dat. Als ik er één moet noemen, dan is dat wel het Streetart Festival. Op papier was het allemaal nog wat abstract. Maar als je het eenmaal ziet in het dorp, dan merk je dat het echt toegevoegde waarde heeft voor Zandvoort. Het blijft ook jarenlang zichtbaar." 

Een woordvoerder van De Parade kon nog niet inhoudelijk reageren op de plannen van Zandvoort. "We weten nog niets van deze plannen. Praten kan overigens altijd, hoor. Dat hebben we ook wel eens met Haarlem gedaan." 

Het nieuwe Zandvoortse 'concept evenementenbeleid' ligt de komende zes weken ter inzage voor inspraak.

Streetart Zandvoort - Foto: NH Media

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]