Ga naar Content

Gevaarlijke bocht Haarlemse Verspronckweg beveiligd met plantenbakken

Vijf plantenbakken moeten voorkomen dat er nog meer ongelukken gebeuren op de Haarlemse Verspronckweg. In twee weken tijd vlogen daar twee auto's uit de bocht. Zo werd de geparkeerde motorfiets van bewoner Henri Wassink afgelopen weekend nog total loss gereden.  

Bewoner Henri Wassink is gematigd positief over de tijdelijke verkeersmaatregelen - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Een 19-jarige vrouw uit Bloemendaal vloog afgelopen weekend uit de bocht en belandde met auto en al in de voortuin van Henri Wassink. Zijn motorfiets werd in de prak gereden.

Een kleine week later zijn de sporen nog goed te zien: het tuinhek staat los tegen de gevel en het wiel van een mountainbike, die net als de motor in de tuin stond, staat helemaal krom. De automobilist bleek onder invloed, haar rijbewijs werd daarom ingenomen door de politie.

Wassink hoopt dat de verzekering over de brug komt. "Die motorfiets kost me zeker 3.000 euro. Die had net een grote beurt gehad voor 1.200 euro en dat wordt niet gedekt. Het is gewoon schroot."

Verspronckweg lijkt Polderbaan 

Wassink was thuis toen het ongeval gebeurde. "Je wordt wakker van een klap en je weet niet wat je aantreft. Ik heb ook meteen 112 gebeld. Het lijkt hier wel de Polderbaan op Schiphol af en toe."

Donderdag zijn er vijf grote plantenbakken geplaatst op de drie parkeerplekken in de bocht. Buurtbewoners durven daar hun auto al een tijdje niet meer neer te zetten, vertelt Henri Wassink. "Veel auto's komen hard aanrijden en gaan dan pas in de bocht op de rem. Dan zijn ze de controle kwijt en gaat het mis." 

"De buurvrouw stond net bij de voordeur toen er iemand op haar geparkeerde auto knalde"

Henri Wassink, bewoner Verspronckweg

Zo had de buurvrouw van Wassink onlangs ongelofelijk veel geluk. "Ze parkeerde haar auto daar aan de overkant en stond net bij de voordeur toen er iemand op haar auto knalde. Een minuut eerder en zij was aangereden. Ik hoop dat deze maatregelen wat oplossen."

Adviessnelheid van 30 kilometer per uur

Inmiddels zijn er extra waarschuwingsborden neergezet met de adviessnelheid van 30 kilometer per uur. En de vijf plantenbakken, die eerder aan de overkant van de straat stonden, zijn voorzien van grote pijlen die de bocht aangeven.

"Jonge bestuurders zien het nut van verkeersregels vaak niet in", verzucht Wassink. "Ze denken dat ze Max Verstappen zijn, maar kennen de verkeerssituatie hier niet. Verstappen verkent het circuit toch ook eerst, voordat hij naar de start gaat?"

Tekst loopt door onder de foto.

Waarschuwingsborden en plantenbakken op de Verspronckweg - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Henri Wassink is gematigd positief over de maatregelen die donderdag zijn getroffen. "Het is een stap. Eerst hadden ze daar een lullig pijltje geplaatst, dat ging nergens over. Nu is het in ieder geval een stuk duidelijker aangegeven."

Raadsvragen over verkeersveiligheid Verspronckweg

D66 stelde donderdag raadsvragen over de verkeersveiligheid op de Verspronckweg. Verkeerswethouder Bas van Leeuwen kon direct vertellen dat er inmiddels plantenbakken en waarschuwingsborden zijn geplaatst. D66 pleit voor een structurele oplossing. De wethouder beloofde daar goed naar te kijken. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook