Ga naar Content

Burgemeester berispt eigenaar Westeinder weer, maar heeft 'weinig fiducie' in verbetering

Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer heeft de nieuwe eigenaar van de Rijsenhoutse camping De Westeinder een nieuwe tik op de vingers gegeven. Dat heeft ze gedaan naar aanleiding van een noodkreet van twee recreanten, die vorige week de gemeenteraad vertelden dat ze zich nog altijd geïntimideerd voelen door nieuwe eigenaar Kleen Estate. 

Klaas Kleen, Kleen Estate, nieuwe eigenaar camping De Westeinder in Rijsenhout - Foto: Gemeente Haarlemmermeer

"We kregen duidelijke signalen van de bewoners dat zij zich niet veilig voelen: door hoe de camping beheerd wordt", zegt de woordvoerder van burgemeester Schuurmans tegen NH. "Daarom heeft de burgemeester in de raadsvergadering van 12 september toegezegd om weer met de eigenaren in gesprek te gaan en hen te manen om de rust te bewaren."

'Ik heb een appel op de eigenaren gedaan om de beschikbare juridische wegen te bewandelen, zich aan de regels te houden en hen dringend verzocht om de huidige bewoners met respect te behandelen', aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

Dat gebeurt nu niet, betoogden dochter Cylvana (30) en moeder Lia (60) vorige week emotioneel voor de gemeenteraad. "Zoals jullie waarschijnlijk al weten worden wij als bewoners en recreanten zwaar op de proef gesteld door intimidaties en machtsvertoon door de nieuwe eigenaren."

Huurcontract eenzijdig opgezegd

De nieuwe eigenaren lieten de bewoners en recreanten begin dit jaar weten dat zij per 1 oktober hun biezen moesten pakken. Kleen Estate wil de gedateerde en verloederde camping namelijk ombouwen tot luxe chaletpark. Later werd de beëindiging van het huurcontract uitgesteld naar 1 januari 2025, maar feit is dat de bewoners weg moeten om de herontwikkeling mogelijk te maken. 

Volgens Cylvana willen de nieuwe eigenaren de bewoners liever vandaag dan morgen weg hebben, en gaan daarom rigoureus te werk. Zo hebben ze afgelopen zomer 'zonder aankondiging' onder meer het douchegebouw gesloopt, terwijl daar volgens Cylvana nog volop gebruik van werd gemaakt.

Ook de speeltuin is inmiddels grotendeels verwijderd, omdat die volgens de nieuwe eigenaren gevaarlijk zou zijn. 

Lees ook

"Ik verbaas me oprecht dat dit gebeurt na alle toezeggingen van dhr. Kleen", spreekt Cylvana de raad toe. "In de raadsvergadering van afgelopen maart heeft hij deze belofte gedaan: er samen uitkomen." 

Toch heeft Kleen volgens Cylvana nog niet getoond dat hij er inderdaad samen met hen wil uitkomen. "We hebben geen enkele uitspraak van Kleen waarheid zien worden. Het wordt helemaal niet op een zorgvuldige en maatschappelijke manier opgelost. Maar dit heeft dhr. Kleen hier wel eerder tegen u gezegd [...] We hebben dhr. Kleen nog helemaal niet op de camping gezien, en hij is helemaal niet in gesprek gegaan." 

Cylvana en Lia hopen dat de gemeente meer kan doen om de bewoners en recreanten van De Westeinder 'te beschermen', zo vertellen ze als HAP-fractievoorzitter Johan Rip vraagt wat ze van de gemeenteraad verwachten. "Wat er bij ons speelt, speelt ook in Bloemendaal", verwijst Lia naar de ontwikkelingen op camping Vogelenzang. En daar heeft de gemeente wél een vinger in de pap. 

Lees ook

Eind augustus kwamen de bewoners en recreanten van drie Noord-Hollandse campings samen op camping Vogelenzang om een vuist te maken tegen de plannen. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) stelde dat er een wet moest komen die bewoners en recreanten van campings moest beschermen tegen roofinvesteerders. 

Tekst gaat door onder de reportage over de protestactie op camping Vogelenzang.

Actie kampeerders - NH Nieuws

Toch moest burgemeester Schuurmans Cylvana, Lia en de andere bewoners en recreanten van de Westeinder teleurstellen. "Wat is zo vervelend vind is dat wij als overheid veel minder kunnen dan mensen ons toedichten", reageert Schuurmans. "Ik doe er echt alles aan wat ik kan, maar juridisch zitten we gewoon met veel beperkingen", verwijst ze naar de overname. 

Wel heeft de gemeente Haarlemmermeer contact met andere gemeenten in het land waar campings zijn opgekocht om er chaletparken van te maken. "Welke middelen hebben we? Kunnen we nog dingen bedenken zodat we iets kunnen doen om mensen te ondersteunen? Dat doen we samen met de provincies, maar ik moet u teleurstellen: ook daar halen we op dit moment niet de instrumenten vandaan om te doen wat de mensen wat ons verwachten." 

Politie en handhavers

Wel wordt ieder signaal van bewoners van de camping serieus genomen. Vanaf het moment dat de sfeer op de camping begin dit jaar grimmig werd, hebben boa's en politie er geregeld poolshoogte genomen. En dat is er niet minder op geworden, benadrukt Schuurmans. "Politie en boa's hebben al heel wat uren ingezet daar." 

Net als de gemeente Bloemendaal, controleert de gemeente Haarlemmermeer de exploitatievergunning van de nieuwe eigenaar. Maar, zo benadrukt Schuurmans, als de exploitatievergunning niet in orde blijkt, kan daarmee niet worden voorkomen dat de bewoners en recreanten van de camping moeten verdwijnen. 

"Mensen voelen zich ünheimisch op een plek die langzaam wordt afgebroken"

Burgemeester Schuurmans

Dat geldt ook voor een voorstel van Rinus Beusenberg van Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH). Hij oppert het idee om met de nieuwe eigenaren met de gehele gemeenteraad tegen te werken. "Als jullie op deze manier met de bewoners en campinggasten blijven omgaan, zullen wij er alles aan doen om jullie tegen te werken." 

Machteloos gevoel

Schuurmans heeft de nieuwe eigenaren dus inmiddels voor de zoveelste keer op het hart gedrukt zich aan de regels te houden. "Maar ik moet eerlijk zeggen", zo blikte ze vorige week al vooruit, "ik heb er niet heel veel fiducie in dat dat heel lang geldt. Want ik hoor van bewoners dat dat een tijdje goed gaat, maar dat ze zich dan toch weer vervelend, of naar, of intimiderend behandeld voelen."  

Ze benadrukt wel om alle incidenten te blijven melden. "Ik blijf zeggen: intimidatie, daar kan aangifte van gedaan worden. [...] Een opeenstapeling helpt, ook voor de politie, dus alles melden. Maar ik moet zeggen: het leidt nog nergens toe. En als het ergens toe zou leiden, zou dat richting één van de eigenaren zijn. Maar dat lost niet het probleem op: dat mensen zich unheimisch voelen op een plek die heel langzaam rond hen afgebroken wordt."  

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]