Ga naar Content

Hinderlijke zonreflectie lijkt verleden tijd op veelbesproken Alkmaars geluidsscherm

Het regende de afgelopen weken klachten over het nieuwe geluidsscherm met zonnepanelen langs de noordelijke ringweg in Alkmaar. Mensen beklaagden zich over geluidsoverlast van de omvormer, donkerte achter de geluidswal en weerkaatsing van zonlicht voor automobilisten. De herrie werd al opgelost en nu zijn 42 zonnepanelen sinds deze week ook voorzien van matte folie.

Zonder (l) en mét folie (r) op zonnepanelen geluidsscherm N245 Alkmaar - Foto: Streekstad Centraal

Omwonenden van de Huiswaarderweg en Schagerweg konden hun geluk niet op toen het langverwachte geluidsscherm na een jarenlange strijd langs de noordelijke ringweg werd geplaatst. Maar de generatoren van de zonnepanelen maakten herrie. En hoewel er ontspiegelende folie op de panelen zat, was de reflectie van de zon te fel voor automobilisten.

"Bij een pilot loop je tegen dit soort dingen aan"

wethouder Christiaan Schouten

Dus moest de gemeente ingrijpen. Aan de voorkant, de kant van de Nollenweg, is een extra laag ontspiegelende folie aangebracht. "We zijn maandag begonnen met het aanbrengen van de folie op 42 zonnepanelen", vertelt Marco Augustijn van Gca Reclame, verantwoordelijk voor de bestickering, aan mediapartner Streekstad Centraal.

De tekst gaat verder onder de foto.

Een rijbaan was maandag en dinsdag tijdelijk afgezet - Foto: Streekstad Centraal

De speciale folie zit vooralsnog alleen op de panelen waar de meeste klachten over zijn. "Die tegenover het stoplicht bij het kruispunt van de Nollenweg bijvoorbeeld", vertelt bestickeraar Marco. "Het is nog wel een proef. Als het bevalt, gaan we de rest misschien ook doen", besluit hij. 

Bekijk hieronder een eerder gemaakte reportage van NH over de problemen.

Klachten stapelen zich op rond geluidsscherm langs ring Alkmaar - NH/Frank Veenhof

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]