Ga naar Content

Na een jeugd vol verdriet vecht Marloes nu voor een nieuw jongerencentrum

Na een jeugd vol verlies en verdriet, zet Marloes Kok (41) uit Hoogkarspel zich in voor een nieuwe ontmoetingsplek voor jongeren. Volgens haar is zo'n plek hard nodig, vooral voor diegenen die het moeilijk hebben. "Een plek is waar je je veilig voelt, je jezelf kunt zijn en makkelijk een gesprek aangaat met anderen."

Initiatiefnemers Rogier Boomsma en Marloes Kok - Foto: Fred Homan

De 41-jarige Marloes Kok uit Hoogkarspel wil, samen met Rogier Boomsma (45) en Jeugdwerk Drechterland, een nieuwe ontmoetingsplek voor jongeren creëren. Het moet een plek worden waar jongeren een feestje kunnen vieren, maar ook hun leed met elkaar kunnen delen. Marloes weet als geen ander hoe belangrijk zo'n plek kan zijn.

Diepe wonden

Op 10 augustus 2005 sloeg het noodlot toe toen haar jeugdvriend Stefan Bekkema op 20-jarige leeftijd onverwachts zelfmoord pleegde. "Zijn verlies was een enorme schok voor ons allemaal", vertelt ze nu.

Maar het verlies van Stefan was niet het enige dat diepe wonden naliet. Op veertienjarige leeftijd verloor Marloes ook een vriendin aan een hersentumor, en in 2000 kwam Tim, een jeugdvriend uit dezelfde vriendengroep, om het leven bij een scooterongeluk.

"In die tijd was er nauwelijks opvang. We hielden een stille tocht, maar erna stopte het en ging het leven door", vertelt ze. "De pijn en ongeloof die ik voelde, kon ik moeilijk uiten." Troost en steun vond ze in R17, een jongerencentrum in het dorp. "R17 was onze toevlucht, ons tweede thuis", legt ze uit.

Hulpsite

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Ze kijkt met weemoed terug op haar eigen jeugd. Net als R17, vormden ook jongerencentrum New Way en pizzeria Dolomiti de basis voor vriendschappen en herinneringen, benadrukt ze. "Maar die plekken zijn nu bijna allemaal verdwenen en daardoor kunnen jongeren van nu nergens naartoe. Ze hangen op straat of gaan bij iemand thuis chillen."

En dat moet anders, vindt Kok. "Ik weet hoe belangrijk zo'n plek is waar je je veilig voelt, veel komt, je jezelf kunt zijn en makkelijk een gesprek aangaat met anderen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Jongerencentrum R17, nu Inventas - Foto: Aangeleverd

De nieuwe fysieke ontmoetingsplek staat er nog niet, maar dat houdt haar niet tegen om jongeren alvast bij elkaar te brengen.

Op 20 december organiseert ze, net als vroeger, een hardcorefeest bij café-restaurant Bantam. "Dit feest is slechts het begin. Hierna willen we feestjes met andere muziekstijlen, inloopavonden en workshops organiseren om jongeren met elkaar te verbinden", vertelt ze. En dit alles om eenzaamheid tegen te gaan en mentale gezondheid te bevorderen. "Daar doen we het voor."

Hulp van alle kanten

Marloes ontvangt een stroom aan positieve reacties nu ze haar plannen voor een ontmoetingsplek heeft gedeeld. "Het is fantastisch om te zien hoe betrokken de inwoners zijn. Ze bieden hun hulp aan voor van alles en nog wat, van het maken van flyers tot het helpen achter de bar en in de garderobe," vertelt ze met een glimlach.

Welke locatie uiteindelijk de nieuwe ontmoetingsplek zal worden, is nog niet zeker; de gesprekken met de gemeente zijn in volle gang. Samen met de gemeente zoekt Marloes naar een vaste plek voor de jeugd. Tot die tijd heeft ze alvast een helder advies: "Huur in de tussentijd de kelder van Bantam voor een jaar en organiseer gezellige filmavonden of quizzen. Vroeger deden we dat ook en dat werkte geweldig!"

Lees ook

West-Friese jongeren hebben meer last van eenzaamheid, stress en psychische klachten dan de gemiddelde Nederlandse jongeren. Onze West-Friese redactie zat daarom één week lang in lokaal BO.31 op het Martinuscollege in Grootebroek. We gingen in gesprek met jongeren en zorgprofessionals. Vanuit alle kanten: 360 graden.

Meepraten? Laat van je horen via: [email protected]

Alle verhalen lees je op de themapagina: NH360 Stugge Zegger.