Ga naar Content
Een persoon met krullend donker haar, gekleed in een zwart jasje en een wit shirt, zit binnen. Ze hebben hun hand rustend op hun kin, met meerdere ringen. De achtergrond bestaat uit houten panelen en kasten.
Wognum

Shalisa (24) zingt over mentale gezondheid: 'Klachten uiten zich vaak in somberheid'

28 september 2024, 17.30 uur · Aangepast 30 september 2024, 10.09 uur
Door: Liza Trap · Foto: WEEFF

Ze zette alles op alles voor een carrière als zangeres, en dat is zowel uitdagend als stressvol. Voormalig Junior Songfestival-winnares Shalisa van der Laan uit Wognum weet hoe het is om mentale problemen te hebben. “Gelukkig heb ik er altijd goed over kunnen praten.” 

Om hier meer aandacht te besteden, heeft Shalisa een album gemaakt met een bijbehorende korte muziekfilm over haar eigen verhalen.

‘Alter Ego de Film’ vertelt waar de liedjes van Shalisa’s nieuwe album over gaan. De nummers gaan over bepaalde situaties die zij zelf heeft meegemaakt. Shalisa: "Soms komt het liedje uit een bepaald gevoel, met een beetje fantasie. Ik wil meer aandacht geven aan onzekerheid en mentale problemen. Dat doe ik nu met een korte film in plaats van alleen een videoclip."

Op zoek naar jezelf

Veel liedjes gaan over het ontdekken van jezelf en bepaalde onzekerheden. "Zo gaat 'Kansen verspeeld' over prestatiedruk. Het liedje 'Alter ego' gaat over het ontmaskeren van iemand die niet zichzelf is. Op zoek naar jezelf: wie ben ik, wat vind ik leuk en wie wil ik zijn", zegt Shalisa.

Het album kent ook een vrolijker nummer met 'Spelbreker'. Shalisa: "Het gaat over iemand die je leuk vindt, maar je weet eigenlijk niet zo goed wat je ermee moet en of diegene jou ook leuk vindt. Leg je je kaarten open op tafel of durf je het niet zo goed en breek je het spel?"

Drukke agenda levert stress op

Shalisa heeft zelf ook geworsteld met haar mentale gezondheid. Stress heeft ze altijd wel als haar agenda propvol staat met afspraken, optredens en schrijflessen. “Als ik mentale klachten heb, uit zich dat vaak in somberheid. Tussen alle mega leuke dingen die ik mag doen voor mijn carrière, voel ik me dan verdrietig. Dan vraag ik mij altijd af waar het vandaan komt.”

”Soms vergeet ik van de stress eens rustig adem te halen. Alles stapelt zich op en dan raak ik overprikkeld. Stress kan bij mij ook juist zorgen voor adrenaline, dan surf ik op de golf mee en die gedachte helpt.” Hier heeft Shalisa ook een liedje over geschreven met een goede vriendin: “Haal Adem”. “Ik vond het heel moeilijk om te schrijven, maar het luchtte heel erg op.”

Uitlaatkleppen vinden

Ondanks alles heeft Shalisa wel manieren gevonden om zich beter te voelen. Zo startte ze elke ochtend met yoga en schreef ze graag in haar dagboek. Ook is muziek haar uitlaatklep. "Ik schrijf meer van mezelf af dan ik dacht. Het is heel belangrijk voor jezelf om daar ruimte voor te maken."

Ook toen ze nog in Wognum woonde, merkte ze dat er wat spanning heerste. "In het dorp was ik heel blij dat ik vriendinnen had waar ik goed mee kon praten. Ik was blij dat zij ook alles tegen mij durfden te zeggen. Het is sowieso lastig om over je gevoel te praten. Dat merk ik niet alleen in West-Friesland." Shalisa denkt dat het een generatieding is. "Het zal lastig blijven, omdat je je kwetsbaar moet opstellen."

'Het is niet erg als je nog niet weet wat je wil'

Shalisa wil jongeren wat meegeven: "Met prestatiedruk moet je leren om tijd voor jezelf te nemen. Uitzoeken wat je leuk vindt, juist omdat je na de middelbare school zo snel moet kiezen." Het is volgens haar oké om te weten dat het niet erg is als je het even niet meer zo goed weet. "Je komt er uiteindelijk vanzelf wel achter wat je wel en niet wil."

Shalisa’s film 'Alter Ego' is te zien op muziekplatform Qisum, elke donderdag komt er een nieuw deel uit.

West-Friese jongeren hebben meer last van eenzaamheid, stress en psychische klachten dan de gemiddelde Nederlandse jongeren. Onze West-Friese redactie is daarom één week lang te vinden in lokaal BO.31 op het Martinuscollege in Grootebroek en gaat in gesprek met jongeren en zorgprofessionals. Vanuit alle kanten: 360 graden.

Meepraten? Kom langs of laat van je horen via: [email protected]

Alle verhalen lees je op de themapagina: NH360 Stugge Zegger.

Lees ook