Ga naar Content

Afgelast festival Hoorn had spooksponsors en valse bankpapieren: 'Hij moet gestopt worden'

De beerput rondom het afgelaste Electronic Garden Festival van organisator Danny Vermeer gaat steeds verder open. Er staat nog voor minstens drie ton aan facturen open, er zijn vervalste bankpapieren, spooksponsors én nieuwe aangiftes. En hoe zit het met de 3.000 aangemaakte gratis tickets? "Deze jongen is ziek en moet geholpen worden."

Foto van een festival ter illustratie - Foto: Adobe Stock

Het leek er allemaal goed uit te zien. Een nieuw, groots opgezet festival in Hoorn. Bestemd voor duizenden festivalgangers. Bij Dennis Franke van artiestenbureau Easybookings werden veel van zijn artiesten geboekt voor festival Electronic Garden, dat eind mei op het Pelmolenpad plaats moest vinden. 

Franke: "We screenen het festival achter zo'n aanvraag altijd. De bv zag er goed uit, er was contact met licht en geluid en er stonden al borden in de stad. Alleen toen er betaald moest worden, kwam er niks. Toen gingen bij ons de alarmbellen af."

Want er stond een aardig bedrag open: ongeveer een ton. "Artiesten waren geboekt en moesten betaald worden. Ze konden niet op die datum optreden, terwijl het festivalseizoen in volle gang was." Het festival zelf ging nooit door en gedupeerden bleven met de schade achter.  

Vervalste bankpapieren

Franke kreeg van Vermeer papieren van meerdere buitenlandse banken onder ogen. "Die zouden krediet verstrekken, maar die papieren waren duidelijk vervalst. Ik heb die banken opgebeld en die wisten van niets. Dat is gewoon valsheid in geschrifte en dat is strafbaar."  

Na contact met de gemeente Hoorn werd de stekker uit het evenement getrokken. Organisator Danny Vermeer kwam met verwijten over een medeorganisator, die de penningmeester was. "De vorige penningmeester heeft er echt een zooitje van gemaakt", zei hij eerder al.

Easybookings heeft inmiddels juridische stappen ondernomen. "Hij heeft al zo vaak laten weten te zullen betalen, maar er komt nooit iets", zegt Franke. Ook is er aangifte gedaan. 

'Hij moet gestopt worden'

Het bedrijf heeft beslag laten leggen op de bezittingen van Vermeer en zijn bedrijf Daniel Vina Events. "Wij bestaan gelukkig al heel lang en komen niet direct in de problemen. Maar dit kost wel veel tijd en geld. Van een kale kip kun je niet plukken, maar hij moet wel op de blaren zitten. Hij moet gestopt worden." 

Bij audiovisueel bedrijf Luxonos uit Almere staat Vermeer zelfs nog voor anderhalve ton in het krijt. De totale schade van Electronic Garden schat de organisator op zo'n 300.000 euro. En dat voor een festival dat er nooit is geweest. 

"Hij heeft op zijn zolderkamer gefantaseerd over een heel groot festival in Hoorn"

Dennis Franke - eigenaar artiestenbureau Easybookings

Na een tweede afgelaste editie, vorige maand, deed een aantal gedupeerde kaartkopers al aangifte tegen de festivalorganisator. Vermeer gaf bijna een maand geleden aan: "Ik hoop binnen 14 dagen alles afgehandeld te hebben. We willen het netjes oplossen." Dat is tot op heden nog niet gelukt.   

Volgens Vermeer waren er zo'n 3.500 kaarten verkocht voor Electronic Garden. Screenshots laten zien dat zo'n 3.000 daarvan op hetzelfde moment zijn aangemaakt in het ticketsysteem. Het gaat om gratis kaarten, dus waar geen geld voor is betaald. "Er waren maar 300 kaarten verkocht", weet Franke. "Hij heeft op zijn zolderkamer gefantaseerd over een heel groot festival in Hoorn, maar in werkelijkheid kwam er niets van terecht."

Smaad en laster

Tom uit Wervershoof heeft vorige week aangifte gedaan tegen Vermeer. "Wegens smaad en laster. Ik was als dj Heartback geboekt. Ik kwam Danny wel eens tegen en als medeorganisator van 'Grootebroek gaat los' vroeg hij soms om wat advies. Dat heb ik hem gegeven, gratis. Maar nu verkondigt hij tegen meerdere mensen en bedrijven dat ik de reden ben dat het festival is geklapt. Terwijl ik helemaal niets met de organisatie te maken had." 

"Als ik hem nu tegenkom, verkoop ik hem een tik"

Thom Nieuweboer over festivalorganisator Danny Vermeer

Danny Vermeer zelf ontkent de beschuldigingen, maar Tom is woest. "Als ik hem nu tegenkom, verkoop ik hem een tik. Ik werk in de techniek in de evenementenwereld, ben al 13 jaar bezig en nu wordt mijn naam ten schande gemaakt. Dat pik ik niet." Ook moet hij nog een bedrag van 800 euro ontvangen. Vermeer: "Hij heeft een aantal facturen gestuurd waar niks van klopt. Die zijn wij ook niet van plan om te betalen."

Vermeer zelf zegt nog maar eens dat iedereen zijn geld terugkrijgt. Er zouden contracten zijn ondertekend met partijen die als hoofdsponsor op de website van Electronic Garden staan vermeld. Klein probleem: deze partijen weten niets van een sponsorovereenkomst.

'Wij nemen hier afstand van'

AirPlus - een internationaal opererend bedrijf dat zich bezighoudt met betalingsoplossingen voor bedrijven - is één van de partijen waarvan het logo op de website prijkt. Jente Geerts is werkzaam op de marketingafdeling in België. "Binnen ons bedrijf weet niemand hier iets vanaf. Het logo is gebruikt zonder onze toestemming. Hij heeft geprobeerd om klant bij ons te worden, maar dat proces is stopgezet. Wij zijn zeker geen sponsor en nemen hier afstand van. We ondernemen de nodige stappen om ons logo te laten verwijderen."

Vermeer is ondanks twee afgelaste edities van het festival en een berg aan (financiële) ellende vastberaden om door te gaan. Franke schudt zijn hoofd als hij dat hoort. "Hij is een fantast en moet gestopt worden. Het is ergens ook wel zielig. Deze jongen is ziek en heeft hulp nodig. Misschien kan de burgemeester van Hoorn ingrijpen, want hij maakt op deze manier alleen maar meer slachtoffers."

Festivalorganisator Danny Vermeer: "Zou een oplichter alles terugbetalen?"

Danny Vermeer uit Hoorn zegt nog altijd druk bezig te zijn met het puinruimen van de afgelaste edities. "Dat heb ik al vaker gezegd en dat was een fout van mij. Via een overeenkomst met AirPlus heb ik binnenkort de beschikking over 5 ton en daarmee kan ik iedereen betalen. Dit hoop ik voor 27 oktober te hebben afgerond." AirPlus ontkent echter Vermeer toe te gaan voegen aan het klantenbestand.

Dat hij Tom ergens van beschuldigt, bestrijdt hij. "Dat is zeker niet waar. Ik weet zelf echt wel wat ik heb gezegd. Mocht hij trouwens echt aangifte hebben gedaan, dan zullen wij ook aangifte doen wegens smaad en laster." Van de 3.000 aangemaakte gratis kaarten is hij niet op de hoogte. "Daar weet ik niets van."

De festivalorganisator zonder festival zegt alles in het werk te stellen om de schade te vergoeden. "Als ik een oplichter was, zou ik dan iedereen terug willen betalen? Ik denk dat een oplichter snel een vliegtuig naar een warm oord zou nemen." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]