Ga naar Content

Haarlemse huisartsen hard op zoek naar nieuw pand: "Echt meer ruimte nodig"

Twee huisartsenpraktijken in een veel te klein pand: dat werkt niet. De Haarlemse huisartsen Inez Boekhout en Frank Lengers zijn op zoek naar een nieuwe plek voor hun praktijk. "De lege panden liggen hier niet voor het oprapen."

Huisartsen Frank Lengers en Inez Boekhout - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het pand van De Melkweg Huisartsen is gevestigd aan de Meteorenstraat in Haarlem-Noord. In het gebouw vinden we twee huisartsenpraktijken: die van de artsen Corine Gideonse en Inez Boekhout en daarnaast de praktijk van Frank Lengers. 

In de wachtkamer hangt al een klein half jaar een poster met een dringende oproep: 'Wij groeien uit ons jasje. Wij zoeken een nieuw pand van 250 tot 300 vierkante meter. Weet u een vrijstaand pand? Bel ons of meldt het bij de assistente.'

Een hele puzzel

In totaal vijf artsen werken met een klein team van ondersteunend personeel in dit wonderlijk samengestelde gebouw. Het is een soort benedenwoning met een bijgebouwtje en een voormalige garage. Ze huren ook nog een tweede garage van een buurman. Patiënten die daar worden behandeld, moeten eerst een steeg oversteken. Een hele puzzel dus.

"Het pand is wel een struikelpunt, we hebben echt meer ruimte nodig"

Frank Lengers, huisarts

"Het voldoet hier nog net", zegt Inez Boekhout (55). "Maar voor de assistenten die zelf ook spreekuur houden is er eigenlijk te weinig ruimte. Ze hebben maar een klein hok. We missen ook een behandelkamer voor spoedgevallen. En Frank wil graag ook huisartsen in opleiding gaan begeleiden. Maar daarvoor is geen plek."

Frank Lengers (38) nam zijn deel van de praktijk een aantal maanden geleden over. "Hier zitten twee kleine praktijken midden in de wijk. We leveren persoonlijke zorg en daar staan we ook voor. Daarom heb ik deze praktijk ook overgenomen, maar het pand is wel een struikelpunt. We hebben echt meer ruimte nodig. We hebben goed contact met de gemeente, maar die zien ons als commerciële ondernemers. Terwijl wij geen dekkende tarieven kunnen rekenen."

De garage uiterst rechts op de foto staat aan de andere kant van de steeg, maar is wel onderdeel van de huisartsenpraktijk. Tekst loopt door onder de foto.

Huisartsenpraktijk De Melkweg aan de Meteorenstraat in Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De twee huisartsenpraktijken hebben samen zo'n 4.000 patiënten uit de wijk. Daarvoor is eigenlijk zo'n 250 tot 300 vierkante meter nodig, maar de huidige ruimte is veel kleiner: 145 vierkante meter. Daarom zoeken de artsen dus een nieuwe en groter onderkomen. Lengers: "We moeten wel in deze wijk blijven. Je moet te voet of met de fiets bereikbaar zijn voor de patiënten. Maar de lege panden liggen hier niet voor het oprapen."

Voormalig politiebureau

Het voormalige politiebureau aan het Marnixplein stond te koop en ligt maar een paar honderd meter verderop. "Daar hadden we vijf, zes jaar geleden al ons oog op laten vallen", zegt Boekhout. "Maar het is voor 1,7 miljoen euro verkocht. Dat geld hebben wij natuurlijk niet. En de vergoeding van de zorgverzekeraar is eigenlijk al niet voldoende voor ons huidige pand."

Lengers heeft nog wel contact gezocht met het vastgoedbedrijf dat het politiebureau heeft gekocht. "Uit hun antwoord bleek dat wij niet vooraan in de rij staan, helaas. Ik denk dat ze het in opdracht van een andere partij hebben gekocht."

Tekst loopt door onder de foto.

Het voormalige politiebureau aan het Marnixplein in Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Subsidieregeling

De gemeente Haarlem heeft een subsidieregeling voor huisartsen die gaan verbouwen, verhuizen of op zoek zijn naar een tijdelijke plek voor hun praktijk. Dat gaat de komende jaren om een totaalbedrag van 100.000 euro per jaar.

Ook zorgverzekeraars hebben een potje voor huisvesting. Maar dat is volgens de Haarlemse huisartsen allemaal 'een druppel op een gloeiende plaat'.

De tijd begint te dringen voor de huisartsenpraktijk. Binnen vijf jaar loopt het huurcontract deels af. Een oplossing is dus nog niet gevonden. De overheid heeft namelijk geen wettelijke plicht om huisartsen aan onderdak te helpen. Een probleem waar veel meer huisartsen in Haarlem mee te maken hebben.

In het verleden werkten veel huisartsen vanuit hun eigen woning. De partner van de arts nam de telefoon op en regelde de administratie. De meeste artsen werken tegenwoordig samen in een gedeelde praktijk of een groter gezondheidscentrum. Daar is dus ruimte voor nodig. 

Betrouwbare huurder

De zoektocht kost veel tijd en energie, zegt Inez Boekhout. "Je staat wel een beetje machteloos. Het zou mooi zijn als er een bestaand pand in de buurt vrijkomt. Een praktijkruimte in een zorgcentrum bijvoorbeeld."

Frank Lengers vult aan: "We kunnen misschien niet de hoogste huur betalen, maar we zijn wel een heel betrouwbare huurder. We kunnen garanderen dat we er bijvoorbeeld tien, twintig jaar blijven zitten. En wij laten een pand natuurlijk niet versloffen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]