Ga naar Content

Politiebureau Haarlem-Noord verkocht voor 1,7 miljoen euro aan vastgoedbelegger

Het voormalige politiebureau op het Marnixplein in Haarlem-Noord heeft een nieuwe eigenaar. Invasto BV, een vastgoedbelegger uit Breukelen, heeft na de veiling het pand bemachtigd. Huisartsen in Haarlem-Noord hopen via die partij alsnog van het ruime pand gebruik te kunnen maken.

De veiling, die nog op de voorgevel van het pand staat aangekondigd, is inmiddels achter de rug - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Het bijna 100 jaar oude, klassiek ogende gebouw staat bij veel inwoners van Haarlem-Noord in het geheugen gegrift. Niet alleen vanwege de locatie, in de open hoek waar de Marnixstraat en de Zaanenlaan elkaar kruisen, maar ook door het verleden. Het was ooit gebouwd als kleuterschool voor de buurtkinderen. Later werd het een politiebureau.

Huisartsen Haarlem-Noord zoeken naar praktijkruimte

Afgelopen zomer deed Politie Nederland het gebouw in de verkoop. De makelaar werd overstelpt met belangstelling. Zo waren er meerdere huisartsen die hun zinnen zetten op het pand. Meerdere praktijken zijn op zoek naar passende huisvesting in Haarlem-Noord, waar ruime gebouwen met een maatschappelijke bestemming dun bezaaid zijn.

De achterzijde van het pand, waar vroeger kinderen speelden - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Zelfs de gemeente deed een poging het pand te bemachtigen. Dit terwijl wethouders Floor Roduner (ruimtelijke ordening, grondbeleid) en Eva de Raadt (vastgoed) eerder nog aan de gemeenteraad meldden zich niet met de koop te bemoeien om de markt niet te verstoren. De gemeente wilde het gebouw bij nader inzien toch verkrijgen om er een school te vestigen. De hoogte van de bieding is volgens een woordvoerder nog vertrouwelijk.

Invasto zoekt nieuwe huurder

Uit de gegevens van de veiling blijkt dat het pand voor zo’n 1,7 miljoen euro is verkocht. De winnaar is Invasto BV uit Breukelen, dat in vastgoed belegt. Thomas van Rijn, eigenaar van Invasto, meldt op zoek te zijn naar een huurder voor het gebouw. “Formeel krijgen we eind dit jaar het pand in handen. Voor die tijd willen we een passende exploitant vinden. Daarvoor voeren we nu gesprekken.”

Het voormalige politiebureau is gewild: zulke grote panden zijn immers niet vaak beschikbaar in Haarlem-Noord - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Invasto is gebonden aan de maatschappelijke bestemming van het pand. Dat schrijft voor dat er geen appartementen mogen worden gevestigd, maar wel bijvoorbeeld een school, kinderopvang of een huisartsenpraktijk. Tenminste één huisartsenpraktijk in Haarlem-Noord bevestigt aan NH Nieuws dat ze een gesprek hebben gehad met Invasto over een verhuizing naar het gebouw. 

Eerst verbouwing voor komst nieuwe huurder

Het oude politiebureau is geen monument. Het is aannemelijk dat er eerst nog een verbouwing plaatsvindt voordat de nieuwe huurder er in trekt. De afgelopen jaren deed het gebouw dienst als kantoor voor een beperkt aantal medewerkers van de politie. Het had geen publieke functie meer.

Zowel de bloemenkiosk als het gebouw erachter wachten op een nieuwe invulling - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Gemeente Haarlem wil kiosk Marnixplein behouden

Kenmerkend voor de plek is ook de bloemenkiosk, die enkele meters vóór het voormalige politiebureau staat. Kwekerij Marty gebruikte tot 1 juni de kiosk als verkooppunt voor bloemen. De kweker zoekt een nieuwe uitbater en is daarbij afhankelijk van medewerking van de gemeente. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Haarlem de kiosk wil behouden. En dat dit los staat van de invulling van het voormalige politiebureau.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]