Ga naar Content

Massa's dode zeedieren spoelen aan: "Is dit wel in de haak?"

Zoveel dode zeedieren als afgelopen week zag Marco Snijders er in veertig jaar nog nooit: allemaal aangespoeld in en rond Wijk aan Zee. Ze vormden een waar kunstwerk, al die zee-egels, zeesterren en kokkels. Toch is Marco bezorgd: is dit allemaal wel in de haak? NH ging met hem mee naar het strand.

Veel dode zee-egels aangespoeld - NH Nieuws

Waarom de kust voor Wijk aan Zee deze week werd overspoeld met een hausse aan overleden zeedieren, is voor iedereen een raadsel. Het komt, volgens stichting Anemoon, letterlijk met golven. Mogelijk is er een verband met het aantal windmolens voor de kust, maar daar is volgens hen geen wetenschappelijke onderbouwing voor. 

Ook Marco Snijders heeft er geen verklaring voor. Toch baart het hem wel zorgen en kan ook hij de link met het aantal aanwezige windmolens voor de kust als factor niet uitsluiten. "Of het wel goed is wat hier allemaal voor de kust is gebeurd, tsja, dat hoor je natuurlijk pas over tien jaar. Maar dan is het misschien al helemaal fout gegaan. Dan ben je te laat. Ik maak me daar wel zorgen over, ja."

Wie dit weekend een kijkje wil nemen op het strand en de dode zeedieren met eigen ogen wil bekijken is te laat. De zee heeft de dode dieren alweer meegezogen. 

Meer nieuws uit de IJmond

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]