Ga naar Content

Let op, gladde wegen! Verhoogde kans op ongelukken tijdens kolenoogst door modder

Pas op, slipgevaar! Het is weer goed uitkijken rondom de akkers in de Noordkop. De koolcampagne, ofwel de kolenoogst is weer begonnen. Dat betekent dat er vaak modder en klei op de wegen achter blijft. De gemeenten Schagen en Hollands Kroon waarschuwen voor gevaarlijk situaties. 

Waarschuwingsborden voor slipgevaar tijdens het oogsten van de kolen - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

"Gladheid en auto's, dat is linke boel", benadrukt wethouder Hans Heddes van Schagen. De gemeentes Schagen en Hollands Kroon wijzen erop dat zowel boeren als automobilisten verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Er wordt streng gecontroleerd hoe snel boeren de wegen schoon maken. "Er zijn akkerbouwers die pas aan het eind van de dag beginnen met opruimen."

Een spoor van modder

Dat geldt in ieder geval niet voor loonwerker Martijn Veld. Hij rijdt in Waarland karren vol kolen van het land. "Het is erg nat geweest en dan krijg je viezigheid op de weg. Na elke kar maak ik de weg schoon. Maar ja als je dan zo'n aso hebt die met zijn busje er nog snel langs wil, de berm in duikt en een nieuwe spoor modder achter laat. Dan kan ik weer opnieuw beginnen."

Tekst loopt door onder de video met dikke klonten klei op de weg.

De koolcampagne is weer begonnen, dus oppassen voor slipgevaar - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De noodzaak om te waarschuwen is groot, vertelt wethouder Heddes. Afgelopen week was er nog een rechtszaak waarbij akkerbouwers terechtstonden na een dodelijk ongeval met een bromfietser die tijdens de koolcampagne was uitgegleden over modder. Heddes: "Het kan heel erg misgaan en dat willen we niet. We hebben aandacht voor de agrariër, maar we vragen ook begrip van de weggebruiker, want het kan modderig zijn."

Denk om de snelheid, alsjeblieft

Martijn Veld stapt weer op de veegwagen om een dikke laag klei en de modder van de weg te halen: "Wij doen er zoveel aan om de overlast binnen de perken te houden, de automobilist moet op zijn beurt moet letten op de snelheid. Denk erom alsjeblieft." 

Modder en klei op de wegen tijdens de koolcampagne - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]