Ga naar Content

Niels (22) dood door nalatigheid akkerbouwers op modderweg

'Dood door schuld' is het oordeel van de rechtbank in Alkmaar. De eigenaren en een medewerker een akkerbouwbedrijf in Dirkshorn zijn verantwoordelijk voor de tragische dood van de 22-jarige Niels uit Sint Pancras in november 2021. Hij gleed met zijn scooter uit over de modder op de Woudmeerweg en botste tegen een tegemoetkomende auto.

De scooter van Niels ligt meters verderop na de botsing - Foto: Inter Visual Studio

Het akkerbouwbedrijf is veroordeeld tot een boete van 7.500 euro, waarvan 5.000 voorwaardelijk. Drie medewerkers krijgen een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke boete 750 euro. De rechtbank vindt dat zij in ernstige mate nalatig zijn geweest bij het schoonmaken van de weg na het oogsten en kan geen andere conclusie trekken dan dat de gladheid van het wegdek tot het ongeval heeft geleid.

Uitwijken voor modder

In de donkere namiddag van november 2021 rijdt de 22-jarige Niels rond half zes de Woudmeerweg in Dirkshorn op. Het heeft een beetje geregend. Om modder op de weg te ontwijken, buigt hij af naar de schonere, andere weghelft. Als hij een tegenligger ziet, schiet hij op het laatste moment terug, maar hij wordt alsnog door de auto geraakt en overlijdt ter plekke.

Tijdens de rechtszitting twee weken geleden houden de verdachten met klem vol dat de weg is schoongemaakt nadat de laatste kar met kool van het land kwam. Agenten en  brandweermensen verklaarden destijds dat zij op de plek van het ongeval bijna uitgeleden over een laag modder.

'Ik voel me niet schuldig'

"Het voelt alsof ons iets in de schoenen wordt geschoven," reageerde verdachte B.D. gefrustreerd tijdens de zitting: "We sloven ons uit om de weg schoon te houden. Er is een grens aan wat we kunnen doen." Zijn broer L.D. voegde er nog aan toe dat hij zich niet schuldig voelt: "Ik ben zelfs nog uitgestapt om de weg te controleren."

Foto: Inter Visual Studio

Ondanks de goede bedoelingen is er toch niet goed genoeg schoongemaakt, oordeelt de rechtbank. De modder op de weg was nauwelijks zichtbaar door de invallende duister. Weggebruikers hoefden ondanks de waarschuwingsborden ook geen rekening te houden met een gladde weg, De rechtbank vindt dat de akkerbouwers de weg nog grondiger schoon hadden moeten maken.

De straffen vallen lager uit, omdat er heel veel tijd zat tussen het ongeval drie jaar geleden en de rechtszitting van begin oktober. De rechtbank geeft twee weken de tijd om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play