Ga naar Content

Hoorn stemt in met azc-locatie bij Bobeldijk

Het kostte weken aan soebatten, maar de gemeente Hoorn stemt in met de mogelijke komst van een groot asielzoekerscentrum op een weiland langs de A7 nabij Berkhout/Bobeldijk. En dus zijn de ogen vanaf nu gericht op Koggenland, die nog over de locatie moet beslissen.

Commissievergadering over azc drukbezocht - Foto: NH Media

"We staan voor een belangrijk besluit", opende burgemeester Jan Nieuwenburg de avond, waarna hij de zorgen temperde in een tot de nok toe gevulde raadszaal. "We besluiten vanavond niet tot het neerzetten van een asielzoekerscentrum. Wat we wel doen, is dat we gevolg geven aan de Spreidingswet om een voorkeurslocatie aan te wijzen."

Hij legde uit waarom het weiland langs de A7 de voorkeur geniet. "Het is een geconcentreerde, beheersbare locatie, in samenwerking met Koggenland. Meerdere kleine locaties, verspreidt over de stad, leveren extra uitdagingen op. En die uitdagingen liggen vooral op het bordje van de gemeente."

Warm welkom heten

Een grote meerderheid van de gemeenteraad ziet de komst van een groot asielzoekerscentrum (azc) nabij Bobeldijk/Berkhout wel zitten, mits Koggenland daaraan meewerkt. Het is de bedoeling dat daar voor vijf jaar zo'n 500 asielzoekers worden gehuisvest. "Meer ook niet", was Wouter de Vries (D66) helder. "Als de locatie niet langer door het COA gebruik wordt, hebben we niets, maar dan ook niets, over het stuk grond te zeggen. Ik hoop dat we dat signaal ook duidelijk kunnen afgeven." Tegelijkertijd realiseerden raadsfracties zich dat niets doen, leidt tot dwang vanuit Den Haag omdat de wet nog van kracht is. 

"Wat voor mij belangrijk is dat, als we de mogelijkheid krijgen om hier asielzoekers op te vangen, we ze een warm welkom geven en een warm thuis bieden", zei Kees Maas van de ChristenUnie.

Zuiderveld definitief van tafel

De B-locatie, een stuk grond nabij begraafplaats Zuiderveld, werd door de gemeenteraad geschrapt omdat die tot veel beroering leidde. Omwonenden gaven aan zich overrompeld te voelen en zich niet meer thuis te voelen in ‘hun’ woonwijk. Angst voor overlast en onveiligheid werd veelal als argument opgenoemd. Ook kreeg de gemeente kritiek omdat de communicatie niet goed was gegaan. "Afspraak is afspraak", zei PvdA'er Arnold Wegner, waarmee hij doelde op de eerder gemaakte afspraken met buurgemeente Drechterland om deze bufferstrook op de gemeentegrens groen te houden.

Mocht de voorkeurslocatie alsnog afvallen, dan zal de gemeente op zoek moeten naar andere locaties. "Als we opnieuw al die onderzochte locaties binnenstebuiten moeten keren, wordt dat een ongemakkelijke, lastige puzzel", gaf de burgemeester als opmerking mee. Volgens hem levert dat nieuwe problemen op, die voor spanningen zullen zorgen op de toch al krappe woningmarkt.

Nu Hoorn een keuze heeft gemaakt, zijn de ogen vanaf nu gericht op Koggenland. Op 21 oktober moet daar een besluit op tafel liggen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.