Ga naar Content

Bultruggen voor Noord-Hollandse kust al dagen verdwenen: dit is waar ze nu kunnen zijn

De walvissen die voor de kust zwommen, zijn kopje-onder gegaan. De dieren zijn al drie dagen nergens meer gesignaleerd. Zijn ze vertrokken, of gewoon verlegen? SOS Dolfijn denkt te weten waar ze zijn.

Een bultrug, niet het gespotte dier uit het artikel. - Foto: Jan van der Sluis

Zondag precies twee weken geleden werd het eerste dier gespot voor de Zandvoortse kust. Duidelijk was dat het om een bultrug ging. Volwassen dieren worden zo'n zestien meter lang en wegen zo'n 30.000 kilo. De laatste jaren komen ze hier vaker voor, en ze lijken het wel naar hun zin te hebben. De dieren kunnen goed overleven in ondiep water, en er is meer dan genoeg voedsel te vinden.

Toch twee bultruggen

Een paar dagen later, op de 20e, was het voor bioloog Arnoud van den Berg duidelijk: het zijn twee bultruggen. Hij is 'spotter' en stond op de dijk van Zandvoort te posten. Nadat hij de dieren had vastgelegd op zijn camera kon hij vaststellen dat het twee dieren zijn, doordat de ruggen en het vlekjespatroon van de dieren verschillen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Arnoud van den Berg

Vier dagen later besloot het dier voor de kust van IJmond op te duiken. Daar had 'ie het enorm naar zijn zin: de acrobaat trok zijn trukendoos volledig open. Meermaals sprong hij omhoog, en ook sloeg hij hard met zijn vinnen op het water. Dat duidt erop dat hij het goed vertoeven vindt.

Tekst gaat verder onder de video.

Bultrug - Erik Hamminga

Een van de dieren besloot richting het noorden te zwemmen, en dook een dag later op voor de kust van Callantsoog. Bezoekers van het strand en personeel van Strandpaviljoen Zilte Zucht stonden met open mond te kijken. Een uur lang heeft Denise Rosenboom mogen genieten van het schouwspel: "Ik denk dat de walvis een uur hier voor de kust heeft gezwommen en gesprongen. Ja echt, ik was helemaal wild. Ik had bijna de koffie uit mijn handen laten vallen, want even stoppen, we moeten dit bekijken."

SOS Dolfijn waarschuwt

De reddingsbrigade daar is meteen gaan kijken of het dier in orde was. Dat leverde mooie beelden op, maar Annemarie van den Berg bij SOS Dolfijn waarschuwt: "Wereldwijd is de regel: minimaal 100 meter bij een walvis wegblijven. Als mensen met bootjes te dichtbij komen is er ook een kans dat de walvis in ondiep water terechtkomt omdat hij zich opgejaagd voelt. En dan kan hij aanspoelen."

Tekst gaat verder onder de foto.

'Hoi!' Even zwaaien naar de kant voor de kust van Callantsoog - Foto: SCH10

Dat is de laatste keer dat het dier is gespot. Het zijn wilde dieren, dus die doen wat ze willen. De kans is aanwezig dat de dieren hun reis hebben voortgezet richting het noorden, aldus SOS Dolfijn. Dan is het wachten op de volgende reus. 

Lees ook