Ga naar Content

AZ op valreep naast Atalanta in vermakelijk oefenduel

AZ heeft op de valreep de eerste nederlaag in de voorbereiding op het nieuwe seizoen kunnen voorkomen. De Italiaanse topclub Atalanta was door een effectieve fase in de tweede helft dicht bij de zege, maar invaller Lequincio Zeefuik zorgde met een fraai slotakkoord nog voor 2-2. De kersverse aanwinst Troy Parrot had in de eerste helft AZ nog op een 1-0 voorsprong gekopt.

Peer Koopmeiners: "Kan met kerst nog over worden gepraat" - NH Sport/Menno Schilder

De wedstrijd stond vooral in het teken van de gebroeders Koopmeiners. Peer verlengde zaterdag zijn contract in Alkmaar tot 2028. Zijn broer Teun, die een geweldige ontwikkeling in Italië doormaakt, was voor even op bezoek bij zijn oude club.

Beide ploegen deden het in de beginfase rustig aan. Desondanks ontstonden er voor beide clubs voldoende kansen om de score te openen. Teun Koopmeiners was er, mede dankzij een fout van zijn broer Peer, dichtbij in de eerste helft: "Daar had met kerst nog wel over gepraat ben ik bang, gelukkig schoof hij de bal heel lief naast", aldus een lachende Koopmeiners. AZ-coach Maarten Martens is blij dat de middenvelder tot 2028 in Alkmaar blijft: "Het is een mooie beloning voor hem. Hij heeft zich uitstekend ontwikkeld, nu mag hij het hier laten zien."

Lequincio Zeefuik schiet karakteristiek raak voor de gelijkmaker. - Foto: Orange Pictures

Puike kopbal


Ook AZ liet zich in de eerste 45 minuten niet onbetuigd. Troy Parrot punterde de bal in de openingsfase al rakelings langs de Italiaanse goal, maar na ruim een half uur was het toch raak voor de nieuwe spits, die van ongeveer elf meter knap raak wist te koppen. Beide ploegen gingen vervolgens vrolijk op zoek naar kansen en doelpunten, maar de kleedkamer werd opgezocht met een 1-0 stand.

Tekst gaat verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In de tweede helft lag het tempo wat lager dan in de eerste. Toch kreeg met name de ploeg uit Noord-Holland enkele dotten van kansen. Zo schoot Sven Mijnans van dichtbij naast, en had ook Ibrahim Sadiq hem voor het inschieten, maar gescoord werd er door de ploeg van Maarten Martens niet, die aangaf dat hij blij is dat zijn spelers makkelijk de kansen creëert: "Daar hebben we ook de spelers voor, al moeten we ervoor waken dat we niet te makkelijk de kansen weggeven", aldus de oefenmeester.

AZ-coach Maarten Martens: "Wij kunnen mee met de grote ploegen" - NH Sport/Menno Schilder

Dat AZ het naliet om de 2-0 te maken leek voor een kantelmoment in de wedstrijd te zorgen. Via een gelukkige treffer van Ademola Lookman en een kopbal bij de tweede paal van Charles de Ketelaere leek de Europa League winnaar van vorig jaar toch de zege naar zich toe te trekken, maar invaller Lequincio Zeefuik vond in de zestien plots de bal voor zijn voeten en maakte het voor een leeg doel met een hoogstandje af. De Noord-Hollanders kregen zelfs nog kansen op de winst, maar dat bleef Atalanta bespaard.

Basisopstelling AZ: Zoet; Maikuma, Goes, Dekker, Møller Wolfe; Belic, Koopmeiners, Mijnans, Sadiq, Parrott, Van Brederode

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52