AZ-publiek kan slechts één keer juichen tegen Le Havre, ondanks kansenregen

AZ heeft de laatste oefenwedstrijd op Nederlandse bodem voor het begin van het seizoen 1-1 gespeeld tegen Le Havre. Een snelle voorsprong via Ernest Poku werd binnen tien minuten tenietgedaan door de Fransen. De thuisploeg kreeg (vooral na de rust) kans op kans, maar het publiek kon slechts eenmaal juichen. Positief is wel dat de Alkmaarders nog altijd ongeslagen zijn in de voorbereiding.

AZ-trainer Maarten Martens over de oefenwedstrijd tegen Le Havre - NH Sport / Milton Pus

De poorten van het stadion van AZ waren wagenwijd opengezet en supporters mochten - net als tegen Atalanta - gratis naar binnen. Zo’n 5000 supporters gaven daar gehoor aan op deze woensdag. Het begin van de Alkmaarders paste perfect in het scenario. Een steekpass van Myron van Brederode ging dwars door de verdediging, Sven Mijnans hakte op Ernest Poku en hij tikte binnen: 1-0. Het publiek kon juichen, maar de voorsprong bleef niet lang staan.

Le Havre maakte via Issa Soumare uit het niets de gelijkmaker door een voorzet vanaf rechts in het doel te tikken (1-1). Het leek daarmee een doelpuntrijke avond te worden, maar dat was te voorbarig. Het niveau na de openingsfase viel namelijk zwaar tegen. De Alkmaarders creëerden wel het meeste gevaar. Verder dan een redding uit een vrije trap van Mijnans en een schot van Ibrahim Sadiq kwam AZ echter niet.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een allesomvattend beeld van de oefenwedstrijd tegen Le Havre; balende AZ-spelers na een gemiste kans - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Zo matig als een deel van eerste helft was, zo sterk schoot AZ na de rust uit de startblokken. Invallers Zico Buurmeester (schot net over getikt) en Jayden Addai (op de paal) waren héél dicht bij een nieuwe voorsprong en zagen een bal van de lijn gehaald worden. Dat gebeurde even later ternauwernood opnieuw. Tussendoor hadden de Alkmaarders geluk dat Soumare een fout in de verdediging niet afstrafte.

Tekst gaat verder onder de video.

AZ-trainer Maarten Martens over de ziekenboeg en het einde van de voorbereiding - NH Sport / Milton Pus

Een nieuwe voorsprong van AZ hing dus in de lucht. Een goede aanval werd even later nét niet bekroond door Mijnans. Trainer Maarten Martens uitte zijn frustratie hierna met een klap op de dug-out. In de daaropvolgende aanval eindigde de bal op de lat. Ruben van Bommel, die voor het eerst sinds begin juli minuten maakte, had de 2-1 op zijn schoen. De aanvaller schoot echter rakeling naast. Aan de andere kant kopte Le Havre net naast. Zodoende konden de 5000 supporters slechts een keer juichen.

De voorbereiding van AZ wordt komende zaterdag afgesloten op Britse bodem. Stoke City is vanaf 16.00 uur de tegenstander.

Opstelling AZ: Zoet (Verhulst/63); Kasius, Penetra (Goes/46), Dekker (Martins Indi/73), Maikuma (Møller Wolfe/46); Koopmeiners (Buurmeester/46), Belic (Bazoer/73), Mijnans (Clasie/73); Sadiq (Addai/46), Poku (Parrott/63), Van Brederode (Van Bommel/46)