Ga naar Content

Selma Konijn begint morgen vooraan, op slag, aan haar olympisch toernooi

Sportjournalist John Volkers volgt voor NH een groep Noord-Hollandse atleten op de Olympische Spelen. De Beemsterse Selma Konijn begint morgen aan haar kanotoernooi, als eerste afgevaardigde op dit onderdeel sinds 1988. 

Selma Konijn op de voorgrond - Foto: ANP Foto

Liefst 36 jaar ontbrak een Nederlandse kanoduo op het water van de Olympische Spelen. Dinsdag is het zo ver. Dan gaan de Beemsterse Selma Konijn en de Kampense Ruth Vorsselman in Vaires-sur-Marne het water op dat de voorbije week een sloot aan medailles heeft opgebracht voor de Nederlandse roeiploeg.

Konijn en Vorsselman zijn in de kanosprint de opvolgers van Annemarie Cox en Annemieke Derckx die in 1988 in Seoul hun smalle vaartuig getweeën door het water joegen. Derckx was een medaillewinnaar uit 1984. Het zijn vaag bekende geschiedenissen voor Selma Konijn die met haar kanoprestatie in mei, de ultieme plaatsing voor de Spelen van Parijs, zelfs de voorpagina van NOS.nl haalde, ergens tussen nieuws over Wilders en Gaza door.

Ticket

Het in Hongarije behaalde olympische ticket is het voorlopige hoogtepunt van de sportcarrière van Konijn, meisje uit Middenbeemster. Ze was een multi-sporter. "Ik deed in mijn jeugd aan een heleboel sporten. Turnen, voetbal, handbal bij WBSV, volleyballen, kanoën en ook nog dansen"’ Maar op haar vijftiende was het pleit beslecht. De Noord-Hollandse, die op haar achtste ging varen bij De Argonauten in De Rijp, koos voor de kano die - heel verwarrend - in de Engelstalige benaming ‘kayak’ heet.

Konijn: "Ik kwam in een centrale trainingsgroep terecht. Met trainingen in het hele land. Ik trainde toen vijf keer per week. Nu is mijn volledige trainingsprogramma acht tot twaalf trainingen per week."

 

"In Polen trainden we de voorbije weken tweemaal per dag. Een keer hard, hard, hard"

Selma Konijn

Rotterdam

Via de Bosbaan te Amsterdam, waar zij en haar teamgenoten door het omvangrijke roeiprogramma wat in het verdomhoekje raakten, verhuisde zij drie jaar geleden naar Rotterdam. Daar ligt aan de rand van de Rotte, bij Zevenhuizen en in de gemeente Zuidplas, de Willem-Alexanderbaan. Die is voor roeiers en kanoërs. Er is zelfs een aparte kanobaan, een luxe voor kanovaarders.

Rotterdam Topsport, met directeur Peter Blangé, zet zich in voor de kanoploeg. "Het is een leuk stel om te faciliteren. Prachtig dat ze hier zijn’, zegt de oud-volleyballer die in Parijs het turnen volgt, een andere loot aan het Rotterdamse programma dat tegenwoordig de naam Team NL Metropool draagt.

Poolse trainer

De ijverige Konijn werd door bondscoach Nicole Bulk in de boot met Ruth Vorsselman gezet, voor de K2 500 meter sprint. In het najaar van 2023 werd de Pool Zdzislaw Szubski hun coach. Poolse trainingskampen waren het gevolg. Konijn, kort voor de Spelen teruggekeerd in Nederland en daarna doorgereisd naar Parijs: "Het was niet meer zo zwaar als in het winterseizoen, toen we drie keer per dag trainden. Dat kan niet in het wedstrijdseizoen. Dan ben je te moe om te leveren. In Polen trainden we de voorbije weken tweemaal per dag. Een keer hard, hard, hard. Een keer ondersteunend, dat is rustig aan het duurvermogen werken. Ja, we deden twee weken voor de Spelen ook weer de 500 meters voluit."

Lees ook

Konijn zit op slag, voorin de kano. Dat heeft zijn redenen. "Ik heb in mijn peddelen, net voor ik het water pak, een stopmoment. Dat is mijn ingeslepen techniek. Ruth kan me in dat ritme precies volgen. Andersom zou het niet kunnen. We hebben het uitgeprobeerd. Het werkte niet. Het gaat er in de sprint om synchroon te peddelen, 300 meter om er goed in te komen en de laatste 100 meter voluit."

Selma Konijn is 1.76 lang, Ruth Vorsselman 1.74. "Maar zij heeft langere armen", zegt Konijn, met een gespeelde jaloerse toon. Zij haalt een natuurkundige wet aan. Hoe langer de arm, hoe meer effect de haal met de peddel kan hebben.

De twee zijn het product van een relatief armoedig topsportprogramma, begonnen met een subsidie van vijftigduizend euro. In de maanden voor de kwalificatie werkte ze hard, naast het kanovaren. Ze vertelde op de website van de Erasmus Universiteit, waar ze pedagogiek studeert, dat ze op kinderen met een handicap paste, een pre-master voorbereidde en studenten met een functiebeperking hielp. Het was veel, te veel eigenlijk voor een vrouw die aan topsport doet.

Topsportinkomen

Nu Konijn olympiër is geworden, heeft ze recht op een topsportinkomen, het stipendium (eigenlijk een uitkering). In het Noordhollands Dagblad vertelde ze onlangs over de 500 euro die zij uit eigen zak moest betalen voor haar jaarlijkse topsportkeuring bij NOC*NSF. Ze wilde het niet als een klaagzang laten klinken. Zeker nu de Spelen zijn bereikt, een groot doel in een sportleven, is zij wars van klagen. Het geld heeft ze niet terugbetaald gekregen van de Nederlandse sportorganisatie. "Maar we kregen een sponsor die ons heeft geholpen. Het was een particulier die uit zichzelf naar ons toe kwam. Hij heet Johan Hertong."

Mogelijk staat Hertong dinsdagmiddag langs het water van het Nautisch Stadion van Vaires-sur-Marne. Konijn (25) en Vorsselman (27) zullen bij hun kanosprint worden aangemoedigd door vijftig familieleden en vrienden. In de vierde heat van de series liggen tegenstanders uit Mexico, Duitsland, Hongarije en Polen in het water. Een plaats bij de beste twee zorgt voor entree in de halve finales van donderdag.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.