Ga naar Content

Zandvoort is klaar voor de Formule 1, maar achterover leunen doen ze hier niet

Na drie edities van de Formule 1 in Zandvoort zou je denken dat de opzet inmiddels wel bij alle partijen bekend is. Oftewel: draaiboeken uit de kast, het stof eraf, alle partijen om tafel en de puntjes op de i zetten. Deels klopt dat, maar burgemeester David Moolenburgh en Formule 1-wethouder Jan-Jaap de Kloet willen niets van gemakzucht weten.

Moolenburgh en De Kloet zijn trots dat 'hun' dorp er weer helemaal klaar voor is. "Kijk eens even om je heen", glundert Moolenburgh. "Het dorp is prachtig aangekleed. Ondernemers en inwoners. Ze doen allemaal mee. Heel mooi om te zien."

Burgemeester en wethouder nemen de pers mee langs de hoogtepunten van het Racefestival. Dat is het evenement in aanloop naar de Formule 1, waardoor de racekoorts in het dorp moet gaan stijgen.

Lees verder na de foto.

Burgemeester David Moolenburgh wordt geinterviewd in de Kerkstraat - Foto: NH Media / Paul Tromp

Lokale, regionale en landelijke media wandelen onder een lekker zonnetje met burgemeester en wethouder door het dorp. Aangevoerd door gemeentelijk woordvoerder Walter Sans, die de juiste richting aangeeft. "We gaan via de Kerkstraat naar de kermis en het reuzenrad op het Badhuisplein. Jullie mogen wel een rondje draaien", lacht Sans. Weinig respons uit de groep.

Boven de Kerkstraat wapperen oranje en zwart-witgeblokte vlaggetjes in de wind. Bij het Badhuisplein staan grote banners van de Formule 1-race en het racefestival. Een interview hier doen wordt nog een hele klus. De wind waait stevig, verstaanbaar praten is wat lastig. 

Lees verder na de foto.

Racefestival Zandvoort: kermis op het Badhuisplein - Foto: NH Media / Paul Tromp

"De sfeer in het dorp is echt op volgende week gericht. Dat voel je. De racekriebels zijn er. Ik ben er zelf al maanden mee bezig binnen het gemeentehuis. Nu het eraan komt, geeft het mij ook een vrolijk gevoel", vertelt wethouder De Kloet. Hij zegt stiekem wel een beetje onder de indruk te zijn van het reuzenrad. De komst daarvan verliep niet helemaal soepel, maar uiteindelijk kwam het goed.  

De terugkeer van het reuzenrad is één van de weinige veranderingen in het dorp ten opzichte van vorig jaar. "We hebben de locaties van het Racefestival wel iets verder uitgebreid richting de boulevard Barnaart. Voor onze inwoners en om ervoor te zorgen dat bezoekers na het evenement wat langer kunnen blijven hangen."

Eén loopbrug minder

Moolenburgh wijst op nog een kleine aanpassing. "We kunnen volgende week één loopbrug niet gebruiken. Omdat op die plek nu bouwwerkzaamheden zijn. Dat betekent dat meer bezoekers straks vooral via de boulevard naar het circuit worden geleid." De Kloet weet nog een verandering. "Zandvoort Noord is nu ook meegenomen in de 'city-dressing'." Dus daar hangen nu ook racevlaggetjes. 

Lees verder na de foto.

Wethouder Jan-Jaap de Kloet en burgemeester David Moolenburgh - Foto: NH Media / Paul Tromp

Moolenburgh benadrukt dat de organisatie van het evenement op het circuitterrein volledig in handen ligt van de organisatie van de Dutch Grand Prix. "De beveiliging op het circuit is optimaal. Alleen al om op het terrein te komen." Hij moet ervoor zorgen dat het daarbuiten allemaal veilig verloopt. "In het dorp hebben we veel politie rondlopen. Het was vorige jaren altijd heel gezellig druk en mocht er iets vervelends gebeuren, dan was en is de politie daar snel bij. We hebben ons op alle mogelijke scenario's voorbereid."

Scherp blijven

De Kloet en Moolenburgh proberen elkaar scherp te houden, ook al is het de vierde keer dat de Formule 1 naar Zandvoort komt. "Je moet met alle partijen alles weer tegen het licht houden. Kijken wat er wel en niet goed heeft gewerkt. De organisatie van de DGP loopt als een trein, de samenwerking onderling verloopt ook heel goed. Aan beide kanten werken al drie jaar dezelfde mensen. Aan een half woord heb je inmiddels genoeg ten opzichte van de eerste edities."

"Dat brengt zeker geen laksheid met zich mee. Je moet bij alles heel scherp blijven en rekening houden met veranderende omstandigheden", legt Moolenburgh uit. De Kloet spreekt dezelfde woorden. "Maar je merkt wel dat we over bepaalde onderwerpen eerder hebben gesproken. We hoeven daarom niet veel meer uit te zoeken. We kunnen daarom eerder slagkracht tonen als we tegen een probleem aanlopen." 

Lees verder na de foto.

Nóg een attractie in Zandvoort, de grote letters op de boulevard - Foto: NH Media / Paul Tromp

De wandeling met gids Sans gaat verder via de enorme letters 'ZANDVOORT' op de boulevard naar een klein circuit met elektrische karts. Bewoners van zorgcentrum Nieuw Unicum scheuren daar met hun begeleiders door de bocht. Moolenburgh en De Kloet kijken toe. "Ik laat het even. Voor je het weet lig je met zo'n wagen op je zij en heb je een 'Balkenende-momentje", lacht de burgemeester. "Daar heb ik even geen zin in."

Lees verder na de foto.

Het racecircuit op de Boulevard de Favauge - Foto: NH Media / Paul Tromp

Woensdagmiddag zaten de gemeente en de DGP-directie nog bij elkaar om het draaiboek door te nemen. "Dan praten we bijvoorbeeld nog over de bezoekersstromen. Die wat meer over de boulevard zullen gaan. Maar ook over de toekomst. Directeur Robert van Overdijk heeft wat meer uitgelegd hoe hij daar mee bezig is. Ik weet daar overigens niet veel meer over te vertellen dan dat hij al publiekelijk heeft uitgelegd”, aldus de wethouder.

Retributiebelasting

Een pijnlijk punt tijdens de besprekingen is de gemeentelijke retributiebelasting die bezoekers moeten betalen (drie euro per kaartje). Dat vond de DGP-organisatie niet zo prettig. "We hebben dat goed kunnen uitleggen. We verschillen daarover van mening, dat is zo. Maar begrijpen elkaars standpunt", legt De Kloet uit. Hij geeft aan dat dit punt niet een issue is met betrekking tot de nog onzekere toekomst van de Dutch Grand Prix 2025.

De wandeling eindigt bij het raadhuis. Gids Sans neuriet de melodie van het carillon mee. "Dat is de tune van de Formule 1. Mooi hè?" Zelfs daar hebben ze aan gedacht in Zandvoort. 

Het gemeentehuis van Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]