Ga naar Content

Miljoenen jaar oude Triceratops terug naar Naturalis

De komst van het skelet van een miljoenen jaar oude Triceratops naar de bibliotheek van Haarlem was een succes. Meer dan 15.000 bezoekers kwamen de dinosaurus de afgelopen weken bekijken in de Spiegelzaal van de bibliotheek. 

De Triceratops maakte deel uit van een kudde van zes. Die kudde werd in 2013 door medewerkers van het Leidse archeologisch onderzoekscentrum Naturalis in de Verenigde Staten opgegraven. In Wyoming. De zes dino's gingen afgelopen weken 'on tour' langs verschillende Nederlandse steden. Ook Haarlem mocht één van de kuddedieren verwelkomen.

Kijk hieronder naar de aankomst van de Triceratops bij de bibliotheek in het centrum van Haarlem: 

Miljoenen jaren oude botten arriveren in het centrum van Haarlem - NH Nieuws

"Het is een heel groot succes geweest", vertelt Mart Riepma, woordvoerder van de bibliotheken in Zuid-Kennemerland. "Er zijn heel veel bezoekers op afgekomen. Ook veel niet-leden van de bibliotheek. Talloze kinderen, maar ook veel toeristen. Uit bijvoorbeeld Argentinië en Portugal."

Op de rug van de Triceratops

"Vooral voor de 'dino-gekke' kinderen was het erg interessant. Ze kregen bijvoorbeeld een cursus van paleontologen en mochten dan zelf een rondleiding geven aan gasten. Sommigen wilden zelfs even op de rug van de Triceratops zitten, maar dat was natuurlijk niet mogelijk."

"Ook voor ouderen was het leerzaam. Niet alleen qua informatie over de dinosaurus. Ze kregen bijvoorbeeld ook een cursus hoe ze het beste een selfie konden maken met de Triceratops. En de foto's konden ze vervolgens naar hun kleinkinderen sturen."

Lees verder na de foto.

De Triceratops in de bibliotheek van Haarlem - Foto: foto: Rogier Reker

Het verblijf van de dinosaurus heeft ook de bibliotheek geen windeieren gelegd. "We hebben nog nooit zoveel dino-boeken uitgeleend", vertelt Riepma. "En we hebben aan de bezoekers kunnen laten zien dat een bibliotheek veel meer is dan alleen maar boeken uitlenen. We zijn nog aan het inventariseren hoeveel leden erbij zijn gekomen."

De dinosaurus is inmiddels helemaal uit elkaar gehaald door de medewerkers van Naturalis. Daar hadden ze twee dagen voor nodig. Want het is natuurlijk een breekbaar geheel. "Misschien dat er door het vele gewandel rondom het skelet wat kleine scheurtjes in de botten zijn ontstaan. Maar dat schijnt heel normaal te zijn, zo hebben de experts ons verteld."

Lees verder na de foto.

Zo zag de Triceratops er waarschijnlijk uit - Foto: Illustratie: Bart Bus

Aanstaande dinsdag vertrekt de Triceratops naar Naturalis. Waar hij (of zij, dat is niet helemaal duidelijk) weer met de kudde herenigd wordt. "De verhuizing doen we vroeg in de ochtend in verband met de drukte op de Botermarkt. Daar moet de vrachtwagen namelijk parkeren", legt Riepma uit. 

Hij weet nog niet wat het volgende grote project wordt. "Er worden al grappen gemaakt dat we nu maar een raket van de NASA moeten gaan tentoonstellen. Nee, we belanden wel een beetje in een zwart gat. De normale werkweken beginnen weer. We gaan ons weer op de Kinderboekenweek richten." 

Ook onder de vrijwillige rondleiders zaten een paar echte 'dino-fanaten'. Zoals Arwen Scholten, die in het dagelijks leven lerares Engels is.  

Arwen Scholten vertelt bezoekers alles over de Triceratops - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]