Ga naar Content

Voormalig trainer van AZ en HFC Haarlem Hans Eijkenbroek overleden

Hans Eijkenbroek is op 84-jarige leeftijd overleden. Eijkenbroek was in de jaren tachtig trainer bij AZ'67 en bij HFC Haarlem. Als voetballer speelde hij de meeste wedstrijden voor Sparta en kwam hij tussen 1967 en 1970 achttien keer uit voor het Nederlands elftal. 

Hans Eijkenbroek - Foto: PRO SHOTS / Willem Vernes

Bij AZ maakte Eijkenbroek de gouden jaren mee. In het kampioensjaar '80/'81 was hij assistent van hoofdtrainer Georg Kessler. De Alkmaarders veroverden dat jaar ook de KNVB-beker en bereikten de finale van de UEFA-cup (voorloper Europa League) tegen Ipswich Town.

Het seizoen erop werd hij hoofdtrainer en won AZ'67 opnieuw de beker. Daarna vertrok hij naar Roda JC om eind 1986 terug te keren in Alkmaar. AZ had door het vertrek van de geldschieters, de gebroeders Molenaar, aanzienlijk minder middelen en spelers als Kees Kist, Kristen Nygaard, Jan Peters, Pier Tol, John Metgod en Eddy Treijtel waren vertrokken. 

Louis van Gaal

Vanwege gezondheidsproblemen fungeerde assistent Louis van Gaal langere tijd als ad-interim hoofdtrainer. Na zich in 1987 te hebben gehandhaafd degradeerde Eijkenbroek met AZ een jaar later naar de eerste divisie. Van Gaal was tijdens het seizoen ontslagen.

Eijkenbroek vertrok naar HFC Haarlem waar hij door hyperventilatie nauwelijks op de bank zat. De Haarlemmers degradeerden met Gerard van der Lem als vervanger óók en Eijkenbroek stopte als trainer. Hij overleed in zijn woonplaats Dirkshorn. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52