Ga naar Content

G-voetballers schitteren op het veld met Noord-Hollandse proftrainers

Het is ongetwijfeld de vrolijkste voetbaldag van het jaar. Spelers met een beperking die lekker hun wedstrijdje voetballen met als coaches Sonny Silooy van Ajax of Maarten Martens van AZ langs de lijn. Wie er wint, lijkt voor een keertje minder belangrijk. 

G-voetballers ontmoeten profs - NH Sport/Edward Dekker

Op het kunstgrasveld van WSV'30 in Wormer zijn ook de trainers van FC Volendam (Rick Kruys) en Telstar (Anthony Correia) present. Ajax' hoofdcoach Francesco Farioli is verhinderd en laat zich dus vervangen door oud-speler Sonny Silooy. 

"Fantastisch om mensen met een handicap te zien sporten"

Ajax-trainer Sonny Silooy

Vol passie stort Silooy zich op zijn job als trainer van de G-voetballers: "Ik vind het leuk. Ik doe vrijwilligerswerk bij Only Friends. Daar heb je ook mensen met een handicap. Het is fantastisch om die te zien sporten." 

Bloedlip

Niet alles binnen de lijnen verloopt even vlekkeloos. Een bal in het gezicht van een speelster van FC Volendam leidt tot een bloedlip en een betraand gezicht. Een speler van AZ botst ongelukkig tegen een tegenstander, maar krabbelt even later weer op en steekt de beide duimen omhoog.

"Bij Ajax moeten ze nog veel leren"

G-voetballer van FC Volendam

Het mag de pret niet drukken, want winnen? Daar gaat het niet om. "Ik geniet vooral van het enthousiasme en de onbevangenheid. Het plezier is het enige dat telt", zegt een breeduit lachende Kruys. Al denken sommige spelers uit zijn team daar toch anders over. Na afloop van het gewonnen duel tegen Ajax zegt één van zijn spelers: "Bij Ajax moeten ze nog veel leren!" 

Het evenement waarbij G-voetballers en profs elkaar treffen wordt sinds 1993 georganiseerd. Aanvankelijk op één locatie onder de naam Nationale G-voetbaldag. De laatste jaren kiest de KNVB onder de naam Coaches on Tour voor meerdere locaties in het land. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52