Ga naar Content

Zien: noorderlicht kleurt de hemel paars

Opeens was het daar weer: het noorderlicht. Een paarse gloed schitterde gisteravond aan de hemel bij de dijk bij Marken. En ook op het van strand Egmond aan Zee was een lichtshow te zien.

Foto: Marcel van Engelen

Heb jij het noorderlicht ook vastgelegd? Mail je foto's dan naar [email protected].

Het natuurspektakel werd gisteravond rond 22.00 uur vastgelegd door hobbyfotograaf Marcel van Engelen. Hij trok naar de dijk bij Marken en schoot een paar plaatjes van het noorderlicht.

Mensen die het noorderlicht gisteren gemist hebben, hoeven niet te vrezen. Het aantal zonnestormen, die het noorderlicht veroorzaken, is sinds vorig jaar in rap tempo toegenomen. "De kans bestaat dus dat we het Noorderlicht in het komende halfjaar vaker kunnen zien. Maar dan moeten de waardes uiteraard wel voldoende zijn", vertelde Theo Mulder van Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel eerder aan NH.

Ook bij Egmond aan Zee was het noorderlicht gisteren te zien. Tekst loopt door onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Fotograaf Marcel verklapte aan NH een paar tips voor fotografen die ook eens het noorderlicht op de gevoelige plaat willen zetten. "Zorg dat je geen lichtvervuiling hebt. Als je bijvoorbeeld bij Amsterdam in de buurt zit, dan kan je het op je buik schrijven. Daar is echt te veel lichtvervuiling."

Daarnaast is het volgens Marcel belangrijk dat je vrijuit zicht hebt richting het noord/noord-oosten, zonder bomen, gebouwen of andere obstakels. "Dan moet het lukken."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.