Ga naar Content

Zo staat Slachtofferhulp getuigen van zware ongelukken bij

Stel, je maakt een vreselijk verkeersongeluk mee of je ziet het voor je ogen gebeuren. Zoals woensdagmiddag in Bennebroek, waarbij een 12-jarig meisje uit Hillegom om het leven kwam. Je bent helemaal van slag en een agent adviseert je ter plaatse om contact op te nemen met Slachtofferhulp. Hoe werkt dat dan?

"Ooggetuige zijn van een verkeersongeluk is altijd heftig. Maar als er een kind bij betrokken is, heeft dat nog veel meer impact", legt Roy Heerkens uit, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland. 

Veel getuigen bij ongeluk in Bennebroek

Woensdagmiddag kwam een 12-jarig meisje in Bennebroek om het leven, nadat ze bij de Rijksstraatweg in botsing was gekomen met een bus. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk loopt nog. Volgens een woordvoerder van de politie waren veel mensen getuige van het tragische ongeval. Zij kregen van agenten het advies om contact op te nemen met Slachtofferhulp.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Politie bij de locatie van het dodelijke ongeval in Bennebroek - Foto: Aangeleverde foto

Slecht slapen en herbelevingen

Als je een ongeluk ziet of meemaakt, gebeurt er geestelijk en lichamelijk van alles in je lichaam. De één gaat meteen helpen, de ander loopt door. Of je verstijft. Ook wel het zogenaamde 'fight-flight-freeze'-principe. 

"Als je een ongeval ziet, dan schiet je adrenaline-niveau in één klap omhoog. Als het niveau weer daalt, kan je later nog wel last krijgen van stressklachten. Bijvoorbeeld slecht slapen en herbelevingen. Wij leggen dan uit dat die klachten erbij horen. Dat werkt meestal al geruststellend. Bij negen op de tien verdwijnen deze klachten vrij snel", legt Heerkens uit. 

Balen van eigen reactie

Soms vinden omstanders van zichzelf dat ze niet juist hebben gehandeld. Ze zijn doorgelopen, deden niks en daar balen ze achteraf van. "Dat zijn automatische reacties. Daar heb je zelf geen invloed op. Het betekent niet dat je altijd zo reageert. Een volgende keer schiet je wel iemand te hulp."

Tekst gaat verder onder de foto.

Man overleden bij verkeersongeluk - Foto: Inter Visual Studio / Kyrlian de Bot

Als agenten vermoeden dat omstanders zo aangedaan zijn dat ze baat hebben bij een gesprek met Slachtofferhulp, dan geven zij zelf telefoonnummers door aan de organisatie. 

Slachtofferhulp vraagt nooit wat omstanders of betrokkenen bij een ongeluk ervaren hebben. "Dat verhoogt het stressniveau en dat willen we juist niet. Zij bepalen zelf of ze daarover willen praten. En wij bieden dan een luisterend oor. We vragen alleen hoe het gaat en wat we voor iemand kunnen betekenen."

Wat als stressklachten langer duren?

Bij sommige omstanders of betrokkenen houden stressklachten langer aan of worden ze alleen maar erger. Dat kan als ze bijvoorbeeld eerste hulp hebben verleend of heel veel van de nare situatie hebben meegekregen.

Slachtofferhulp blijft deze mensen in de gaten houden en bellen zo nu en dan om te vragen hoe het met ze gaat. "Soms heeft iemand meer hulp nodig. Dan verwijzen we ze door naar de huisarts. Die bepaalt dan of er aanvullende therapie, zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing, red.), nodig is." Deze therapie helpt om traumatische ervaringen te verwerken en dat herbelevingen voortaan een stuk milder worden ervaren.

Tekst gaat verder onder de foto.

Aanrijding fietser Opmeer - Foto: Inter Visual Studio

Soms hebben ooggetuigen de behoefte om fysiek een gesprek te voeren met iemand van Slachtofferhulp. Dat is mogelijk, in alle locaties zijn spreekkamers aanwezig. 

Wie werken er bij Slachtofferhulp?

Landelijk werken er zo'n 1.300 medewerkers bij Slachtofferhulp, van alle leeftijden. Van studenten tot gepensioneerden. Denk aan voormalig psychologen en politiemedewerkers. Ze krijgen eerst een intakegesprek en moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) laten zien.

Tekst gaat verder.

Lees ook

Als dat allemaal in orde is, kunnen ze zich aansluiten bij de opleiding. "We hebben een eigen academie. De opleiding duurt ongeveer een half jaar, afhankelijk met wie ze waarover gaan praten. Met slachtoffers, ooggetuigen of nabestaanden over bijvoorbeeld verkeersongelukken of misdrijven."

Oproep voor ooggetuigen die doorgelopen zijn

Meestal spreekt de politie wel de belangrijkste getuigen op locatie, maar soms lukt dat niet.  "Sommigen zijn bijvoorbeeld doorgereden of gewandeld. Daarom laat de politie in de communicatie naar buiten toe altijd weten dat ooggetuigen, mochten ze toch klachten krijgen, contact met ons kunnen opnemen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]