Ga naar Content

Familie omgekomen en aangespoelde Amerikaanse oorlogsvlieger vereerd met herdenking

Op 9 april 1944 stort de Amerikaanse jachtvlieger Ben Pollard met zijn vliegtuig in de Waddenzee. Het toestel had last van technische problemen tijdens een missie in de buurt van Denemarken. Tien dagen later spoelt zijn lichaam aan op de Zeedijk ter hoogte van Hippolytushoef. Vandaag, dik 80 jaar later, wordt zijn verhaal herdacht.

Foto: Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon

Pollard was die middag met 35 collega's opgestegen en richting Denemarken gevlogen. Daar moesten ze een groep B-24 bommenwerpers opvangen en terug naar huis escorteren. De bommenwerpers hadden net Tutow in Duitsland gebombardeerd. Maar Pollard's Mustang kwam in de problemen: boven Denemarken begon de motor te haperen, waardoor hij rechtsomkeert moest maken. 

"Zijn wingman Luitenant Deeds volgde hem, maar raakte hem kwijt in een wolkenveld tussen Texel en de Afsluitdijk. Hij kreeg geen radiocontact meer. Toen hij zijn vliegtuig liet zakken zag hij rook en vlammen op het water. Waar dat precies was kunnen we niet achterhalen. Na een dikke week spoelde Ben Pollard dus aan", vertelt Mark Hakvoort van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

Vandaag wordt op Wieringen vanaf twee uur een bijeenkomst gehouden waarbij een herdenkingspaal met informatiebord wordt onthuld. De familie kan er niet bij zijn, maar Hakvoort heeft uitgebreid contact gehad met twee nichten. "Ze wilden komen, maar het lukte allemaal even niet. Ze zijn zeer vereerd dat er een monument komt en dat er aan hem gedacht wordt."

Foto: Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon

Ben Pollard werd geboren in 1921 in Texas. Ook drie andere broers gingen in dienst en kwamen terecht bij de mariniers, de marine en de koopvaardij. Alleen Ben sneuvelde. "Pollard werd eerst begraven op Zandburen. Daarna is hij overgebracht naar de grote Amerikaanse begraafplaats bij Margraten in Limburg. In 1949 is hij teruggebracht naar de VS. Hij ligt nu op Lassen Cemetery in het dorp Susanville, California.

Oproep

"We hebben een verhaal gehoord dat het Nederlanders zijn die hem hebben begraven in zijn eerste graf op Zandburen. Volgens een nicht van hem heeft de priester nog een identiteitsplaats van hem meegenomen en gezorgd dat die bij de familie terechtkwam", zegt Mark Hakvoort. "Bens moeder zou hen altijd zeer dankbaar zijn geweest. We kunnen dat verhaal niet helemaal hard maken. Mochten mensen meer informatie hebben over Ben Pollard dan horen wij dat heel erg graag!"

Wie meer weet over het verhaal van Ben Pollard kan mailen naar [email protected]

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]