Ga naar Content

Voor de zesde keer begint topatleet Khalid Choukoud aan de Amsterdam marathon: "Voel me hier thuis"

Khalid Choukoud en de TCS Amsterdam Marathon zijn al jaren met elkaar verbonden. Voor de zesde keer doet de 38-jarige atleet mee en hij voelt zich fitter dan ooit. "Als je me tien jaar geleden zou vragen of ik twee uur en zeven minuten kon lopen, dan verklaarde ik je voor gek."

Voor de zesde keer staat de topfitte Khalid Choukoud aan de start - NH Nieuws

De persconferenties voor de marathon van Amsterdam vinden altijd op unieke locaties plaats in de stad. Dit keer was het decor om vooruit te kijken naar het hardloopevenement Het Concertgebouw. De grote blikvanger daar was Tsegaye Getachew. De 27-jarige atleet uit Ethiopië heeft de snelste tijd (2:04.49) op papier van het deelnemersveld en won de marathon van Amsterdam in 2022. "Die overwinning veranderde mijn leven en vanaf toen boekte ik meer goede resultaten."

Grote favoriet

Bij de Nederlandse atleten is Khalid Choukoud (pr: 2:37.37) de grote favoriet. Door zijn vele deelnames is hij niet meer weg te denken van de Amsterdam marathon. "Het mooie aan deze organisatie is dat ze heel veel aandacht geven aan de Nederlandse toplopers." 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Het is nog maar een paar maanden geleden dat Choukoud meedeed aan de marathon van de Olympische Spelen. Helaas viel deze race flink tegen voor hem. Een dag voor de start werd Choukoud ziek en daarom liep hij een teleurstellende wedstrijd in Parijs. "Mijn zwaarste marathon ooit." In de Franse hoofdstad eindigde Choukoud als 58e.

Marcella Herzog

Namens de Nederlandse vrouwen zat Marcella Herzog op één van de stoelen in Het Concertgebouw. In Amsterdam staat ze voor de tweede keer aan de start van een marathon. "Je kan kiezen voor snelle marathons in het buitenland, maar ik krijg er energie van als familie en vrienden langs de kant staan."  Eerder dit jaar debuteerde ze in Rotterdam, waar Herzog een tijd noteerde van 2:33.10.

Tekst loopt door onder de video.

Atlete Marcella Herzog krijgt nu al energie van marathon Amsterdam - NH Nieuws

Dit jaar was het voor de organisatie lastiger om grote namen naar Amsterdam te halen. "Zo vlak na de Olympische Spelen is de vijver van atleten waar je uit kan vissen wat kleiner en de regels in Ethiopië voor een visum zijn veranderd", laat Jurrie van der Velden weten.

Tekst gaat verder onder de video.

Atletencoördinator Jurrie van der Velden over het Nederlandse deelnemersveld - NH Nieuws

De atletencoördinator houdt zich zowel bezig met het internationale als nationale deelnemersveld. "Wel zijn we heel blij met Choukoud en proberen het voor hem heel goed te faciliteren. Zo maken we rondom hem een brede groep met lopers en hazen."

De Amsterdam Marathon wordt komende zondag vanaf 9.00 uur uitgezonden bij NH op tv en op YouTube. Eerst het wedstrijdverslag van de topatleten en daarna volgen we alle duizenden recreanten langs de route en in het Olympisch Stadion. De live-uitzending duurt tot 14.30 uur. NH Radio is er ook bij en via een liveblog houden we je online op de hoogte.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52