Ga naar Content

Zingen er ooit nog vogels op Camping Vogelenzang? Ook vleermuis en wezel bedreigd

Luxe bungalows bedreigen de natuur op Camping Vogelenzang, natuurbeschermers vrezen de plannen om het park te verbouwen. De vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland waarschuwt dat het park belangrijk is voor de dieren in het gebied.

Camping Vogelenzang - Foto: NH Media / Fred Segaar

Volgens de natuurbeschermingsorganisatie bekommert de nieuwe eigenaar, MarinaParken, zich totaal niet om de groene spechten, wielewalen, ransuilen en staartmezen. Die gebruiken het terrein als voederplek. Ook vleermuizen, zandhagedissen en wezels zouden worden bedreigd. Dit schrijft de vogelwerkgroep in een brief aan de gemeente Bloemendaal.

Op het terrein heeft MarinaParken grondwerkzaamheden verricht ter voorbereiding op het plaatsen van luxe chalets, maar ook om een pad bij het zwembad aan te leggen. Volgens de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland heeft de nieuwe eigenaar onder meer heggen verwijderd die zo kenmerkend zijn voor het landschap. Dat zou de vogelstand niet ten goede komen. 

75 chalets

Bij de plannen voor de bouw van 75 chalets op het meest westelijke deel van het terrein zou de nieuwe eigenaar bovendien geen aandacht hebben besteed aan de 'noodzakelijke groene dooradering.' Kortom, op geen enkele manier wordt volgens de vogelwerkgroep rekening gehouden met de natuur- en landschappelijke waarden van het gebied.

In totaal wil MarinaParken 350 luxe vakantiechalets neerzetten op de camping, waar nu nog caravans en tenten staan. Het bedrijf dacht hier geen vergunning voor nodig te hebben, maar de gemeente Bloemendaal heeft bepaald dat er wel degelijk toestemming vereist is voor de transformatie van de traditionele familiecamping in een luxe park. Dat MarinaParken de vergunning voor de bouw krijgt, is onwaarschijnlijk. De complete gemeenteraad is tegen. 

Lees verder na de foto.

Werkzaamheden rond de nieuwe bungalows. - Foto: Foto aangeleverd

De raad vindt dat de traditionele kampeerders, die hier vaak al jaren staan, niet zo maar van de camping kunnen worden gezet. Ook de ligging in kwetsbare natuur aan de rand van een Natura 2000-gebied en het vele verkeer maakt de camping volgens de Bloemendaalse raad ongeschikt om vol te bouwen met vakantiewoningen.

Gemeenschappelijk belang

Op dat laatste punt hebben Bloemendaal en de Vogelwerkroep Zuid-Kennemerland een gemeenschappelijk belang. De vogelbeschermers waarschuwen de gemeente er dan ook voor dat er op het park niets gebeurt zonder dat daar een vergunning voor is verleend. "Want de aanpak die de nieuwe eigenaar tot op heden heeft gevolgd, belooft weinig goeds voor eventuele elders op de camping nog verder te realiseren extra bungalows", aldus Chris Bruning, coördinator natuurbescherming van de vogelwerkgroep, in de brief aan de gemeente.  

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]