Ga naar Content

Thomas Brood in China: relaxen op grote hoogte en zin in volkorenbrood met oude kaas

De Alkmaarse wielerploeg Parkhotel Valkenburg heeft de afgelopen drie weken twee meerdaagse koersen in China gereden. In het kielzog van de renners was NH Sport-verslaggever Thomas Brood mee. Vandaag keert hij terug in Nederland. Dit is de vijfde en laatste aflevering van wat hij in dit bijzondere land heeft meegemaakt.

Foto: NH Media / Thomas Brood

Het zit erop. Na 21 dagen en 21 hotels zijn renners en staf allemaal blij om weer naar huis te gaan. Al is het maar om in Nederland een volkorenbroodje met oude kaas of pure hagelslag te kunnen eten. In China is het 's morgens bij het ontbijt rijst, 's middags rijst en 's avonds rijst. 

Google Translate

Maar los daarvan is het een trip in een fascinerend en maf land geweest. Wat opvalt, is dat er in de communicatie veel misgaat, omdat je elkaar gewoon niet begrijpt. Google Translate moet dan uitkomst bieden. En overal wordt er naar je paspoort gevraagd. Daar kijken de Chinezen heel lang naar, maar even later word je dan wéér gecontroleerd. Je ziet de vreemdste dingen in dit land. Van robots in de bediening tot een werkelijk schitterende natuur. Prachtige palmbomen en enorme bamboebossen.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Parkhotel Valkenburg kijkt sportief terug op een wisselvallige trip. Minder succesvol dan vorig jaar. In de Ronde van Hainan verlieten drie van de zeven renners voortijdig de wedstrijd en viel er geen dagsucces te noteren.

Die ritzege kwam wel in de minder sterk bezette Ronde van Poyang Lake. Bovendien eindigde Otto van Zanden op de tweede plaats in het jongerenklassement en als negende in de eindrangschikking. Een mooi resultaat voor 'de snotaap' van negentien jaar uit Appelscha. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Wat ook tot tevredenheid stemt, is de derde plek in het ploegenklassement. In de laatste etappe werd het Duitse Bike Aid met één luttele seconde verschil verslagen. Eén seconde is niks in een tiendaagse koers. Ploegleider Chris de Jonge is dik tevreden. Het is toch alsof je in blessuretijd het winnende doelpunt tegen de Duitsers maakt; dat smaakt héérlijk.  

Tuktuk

Na afloop van de laatste etappe van de Ronde van Poyang Lake is er ruimte voor ontspanning en nemen de renners voor het eerst in drie weken een biertje. Die komt dan wel even aan. Na afloop dus maar terug naar het hotel in de tuktuk.

Tekst gaat verder onder de video.

In de tuktuk terug - NH Sport/Thomas Brood

Op de laatste dag in China vertrekt de bus al om 5.00 uur in de ochtend van het hotel naar het vliegveld. Een rit van zo'n vier uur. Het vertrek is zo vroeg, omdat de Australische ploeg en een team uit Thailand in de ochtend vliegen.

Het vliegtuig van Parkhotel Valkenburg daarentegen vertrekt pas om 2.00 uur 's nachts. Er is dus ruim voldoende tijd voor een bezoek aan de Canton Tower in Guangzhou. Met de antenne bovenop meegerekend is die toren liefst zeshonderd meter hoog en behoort deze tot de hoogste gebouwen ter wereld. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Het is voor Parkhotel Valkenburg overigens een tijdelijk vertrek uit China. Van 9 tot 13 oktober rijden zij nog de Ronde van Taihu Lake. Sprinter Jesper Rasch heeft aangegeven hongerig te zijn om daar alsnog een etappe te winnen. Het zit hem niet lekker dat dat de afgelopen periode niet is gelukt. Zijn beste klassering was de vierde plaats.

Wasmachine

En voor wie zich afvraagt wat er met de door de ploeg ter plekke aangeschafte wasmachine is gebeurd? Die is geschonken aan een Chinese ploeg die half oktober dezelfde koers als Parkhotel Valkenburg rijdt. Dan kunnen ze 'm tegen die tijd zelf ook nog een keertje gebruiken en hoeft er dan geen nieuwe te worden aangeschaft....

Verslaggever Thomas Brood kijkt terug op een unieke trip:

"Ik kan er een speelfilm van maken; ik heb zo'n vijftienhonderd minuten aan beeldmateriaal geschoten. Er zijn ontzettend veel leuke scenes die je volgende maand in de documentaire bij NH Sport kunt terugzien. Ik ben overal bij geweest. Van de besprekingen vooraf, tot het volgen van de wedstrijd vanuit de ploegleidersauto en ik heb een vreselijke valpartij gedraaid. We hebben boodschappen gedaan, ik heb masseuse Astrid geholpen met alle bidons en een Chinese materiaalman geïnterviewd. Het was heel tof om er bij te zijn geweest."  

In de uitzendingen van NH Sport van maandag 7, 14 en 21 oktober zie je een preview van de trip in China. Zondag 27 oktober is de documentaire op tv te zien. Uiteraard verschijnt deze ook online. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52