Ga naar Content

Wie helpt Beppie, Barny, Flodder en co. aan een gouden mandje?

De Alkmaarse opvang van Stichting Zwerfdier zit vol kroelkatten en snoezepoezen, die al heel lang wachten op een lief baasje. De stichting doet een dringend beroep op dierenliefhebbers om er één of meer in huis te nemen. "Sommige katten zitten hier al meer dan een half jaar, zonder dat ze worden uitgekozen door een nieuwe eigenaar", vertelt verzorgster Marise. 

Wie geeft deze 13 katten een gouden mandje? - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Het kattenasiel aan de Klompenmakerstraat in Alkmaar verwelkomt wekelijks zo’n zes nieuwe katten. Zwerfkatten, maar ook katten van mensen die om uiteenlopende redenen niet meer voor hen kunnen zorgen. "Laatst was er bijvoorbeeld een vrouw die haar kat kwam brengen, omdat ze naar een verzorgingshuis moet. Heel triest. Bij zo’n afscheid houden wij het ook niet droog."

De meesten zijn geschikt voor plaatsing, maar dat lukt niet altijd, zegt de 30-jarige Marise, die er bijna zeven jaar werkt. "Oudere katten, maar ook katten met probleempjes, die bijvoorbeeld medicatie of een dieet nodig hebben, worden niet gauw gekozen. Toevallig hebben we dit weekend twee afspraken met mensen die speciaal voor een oude kat komen."

Van de 64 adopteerbare katten in het asiel wachten sommigen al meer dan een half jaar op een nieuw begin. Dertien pechpoezen poseerden voor NH, in de hoop op een gouden mandje: 

Barny (5 jaar) 

Barny wacht sinds mei op een nieuw baasje. De kater werd afgestaan, omdat zijn gezin last had van allergie. Ook zou hij in huis plassen, maar is daar in het asiel mee gestopt. "Barny is lief en nieuwsgierig. Hij klimt graag in je nek. Volgens zijn vorige eigenaar houdt hij van sperzieboontjes en doperwtjes. Hij kan worden geplaatst bij kinderen en honden, maar liever geen katten. Barny is een buitenkat, dus er moet wel een tuin zijn."

Maxie (3 jaar)

Lief, maar onvoorspelbaar. Zo omschrijft Marise deze jonge kater. "Soms haalt hij uit of zit hij in je been." Met de juiste baas moet het goed kunnen gaan. "Als je katten een beetje kunt lezen, dan is dit de perfecte match voor jou. Het is echt een lieverd, maar heeft soms nukjes. Door een aanrijding vindt hij het niet fijn om geaaid te worden bij zijn onderrug en heupen. Hij kan niet bij andere dieren en kinderen."

Beppie (1 jaar)

Beppie werd als vondeling binnengebracht en bleek zwanger te zijn. "De kids zijn met een keizersnede gehaald, omdat het haar zelf niet lukte. Het is een lieve, maar pittige tante, die graag buitenkomt. Ze houdt niet van honden, katten en kleine kinderen."

Rowi (19 jaar)

Een dame op leeftijd, maar 19 zou je haar absoluut niet geven. Rowi kwam afgelopen juli na het overlijden van haar eigenaar in het asiel terecht. "Ze is heel erg lief. Kleine hondjes is ze gewend, kleine kinderen niet. Rowi lijkt een beetje dement en doof te worden, maar heeft daar geen last van. Ze is graag buiten, dus een baasje met een tuin of afgesloten balkon zou ideaal zijn."

Michelle (20 jaar)

Michelle is een oude bekende van het asiel; in 2011 werd ze voor het eerst binnengebracht. Ze vond een nieuw baasje, maar die bracht haar in augustus van dit jaar terug, omdat die de zorg niet meer aankon, vertelt Marise. "Ze heeft een relaxed en zachtaardig karakter. Lief en aaibaar. Ze kan ook heel hard miauwen, maar de vorige eigenaar was doof, dus die had er geen last van", lacht ze. "Michelle is dol op lekkere hapjes. Ze heeft wel een dikke vacht, die regelmatig verzorging nodig heeft."

Loewie (14 jaar)

Loewie zit er sinds september, omdat ze volgens haar baasje onzindelijk was. Maar sinds ze op een blaasdieet zit, heeft ze daar geen last meer van. "Je kunt haar zeker aaien, maar je moet haar rustig benaderen. Ze zit liever binnen dan buiten. Met andere dieren en kinderen heeft ze niets."

Mellow (15 jaar)

Deze rustige kater is een kat uit de boom-kijker. Als hij iets niet fijn vindt, laat hij dat zeker merken, zegt Marise. "Hij is lief, maar valt andere katten aan en hij kan ook niet bij kinderen. Zoals zijn naam al aangeeft, houdt Mellow van rust. Zolang je hem rustig benaderd, kun je hem gewoon aaien. Optillen vindt hij niet leuk, kroelen wel. Hij moet zeker naar buiten kunnen. Daarnaast heeft Mellow een speciaal dieet nodig, vanwege darm- en maagproblemen. Daar heeft hij met goed voer geen last van."

Teigertje (10 jaar)

Kater Teigertje is een vrolijke allemansvriend en dol op kroelen. Dringend op zoek naar een gezellig thuis. "Hij is lief en aanhankelijk. Een rustige en nieuwsgierige kat, maar hij kan ook van zich afbijten. Knuffelen en aandacht vindt hij fijn en een tuintje is een must."

Blacky (9 jaar)

De zachtaardige kater Blacky belandde in de opvang nadat zijn baasje overleed. "Het is geen schootkat, maar hij komt wel graag naast je liggen. Hij vindt het hier allemaal een beetje spannend en verstopt zich vaak in de krabpaal. De laatste tijd komt hij iets meer los, maar hij is dringend op zoek naar een nieuw huisje. Zonder dieren en kinderen."

Cara (9 maanden)

Poes Cara werd in juli gevonden op een vakantiepark, waar ze een nestje had gekregen. "Ze is nog erg van slag en schuw. Een enkele vrijwilliger vertrouwt ze wel, dus er is zeker nog hoop dat het met een geduldige eigenaar goed komt.  Een afgesloten tuin kan handig zijn, omdat ze nog zo jong is en anders misschien weer gaat zwerven. Doordat ze op een vakantiepark woonde, is ze ook geen verkeer gewend."

Lindo (1,5 jaar)

Kleine Lindo zit er het langst. Een jaar geleden werd hij bij zijn eigenaar weggehaald en het asiel binnengebracht. Daar bouwde hij een bijzondere band op met de 4-jarige Flodder, vertelt Marise. "Zijn huisgenootje Laila, die met hem meekwam, wilde in het asiel niets meer van hem weten. Nu heeft hij gelukkig Flodder. Ze zijn altijd samen, dus die twee halen we ook niet meer uit elkaar. Hij is nog erg schuw op zoek naar een eigenaar die parttime of thuis werkt, want hij heeft veel aandacht nodig."

En Flodder (4) niet zonder Lindo - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Flodder (4 jaar)

Een vriendelijke Britse korthaar, die net als zijn vriendje nog een beetje verlegen is. "Je kunt ze allebei aaien, maar het zijn geen schootkatten. Grote kans dat het in een fijn huisje allemaal goed komt, maar dat heeft tijd nodig. Beiden komen graag buiten en kunnen worden geplaatst bij sociale katten en honden. Geen kinderen."

Storm (13 jaar)

Kater Storm werd in maart afgestaan, omdat hij al jaren in huis zou plassen. Nu hij een blaasdieet volgt, is er van onzindelijkheid geen sprake meer, vertelt Marise. "Hij krijgt speciaal voer en het is de bedoeling dat hij daar ook aan blijft. Deze lieverd vond mensen in het begin erg spannend, maar dat gaat steeds beter. Hij kan geplaatst worden bij andere katten en grote honden die katten gewend zijn, kleintjes vindt hij niets. Ook liever geen kinderen, alleen jongvolwassenen. Storm zoekt een geduldige eigenaar met een tuin, want hij gaat graag naar buiten."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]